Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
30.09.2021  

Latvijski predsednik Levits ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama na uradnem obisku v Sloveniji

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor z gospo Tanjo Pečar je v času med 27. in 30. septembrom gostil na uradnem obisku v Sloveniji predsednika Republike Latvije Egilsa Levitsa s soprogo Andro Levite. Šlo je za prvi uradni obisk predsednika Republike Latvije v Republiki Sloveniji po letu 2002. Uradnemu sprejemu z vojaškimi častmi je sledilo polaganje venca k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani. Obisk sta predsednik Pahor in predsednik Levits nadaljevala v Predsedniški Palači, s pogovorom na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Latvije pod vodstvom obeh predsednikov. Med drugim sta predsednika v pogovoru izrazila željo po okrepitvi dialoga med državama na vseh ravneh, kakor naslovila tudi temo skupne evropske prihodnosti in izzivih, s katerimi se sooča Evropska unija.


Tekom obiska sta predsednik Pahor in predsednik Levits obiskala tudi Slovensko digitalno središče (DSS) – osrednji gospodarski projekt v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, v Mariboru opravila pogovor z mladimi o prihodnosti Evrope v okviru Evropske mladinske konference, obiskala in si ogledala Center vesoljskih tehnologij v Vitanju, kjer sta odkrila klopco prijateljstva med državama, ob koncu pa obiskala Vojašnico Edvarda Peperka v Ljubljani.


Obisk latvijskega predsednika v Sloveniji je potekal ravno v času 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama, ki jo obeležujemo 30. septembra.