Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
24.05.2019  

1. obletnica odkritja spomenika Slovencem padlim na galicijski fronti

Ob prvi obletnici odkritja spomenika Slovencem padlim na galicijski fronti med 1. svetovno vojno v mestu Gorlice na jugovzhodu Poljske smo dne 23. maja 2019 na veleposlaništvu, v sodelovanju z mestno občino Gorlice organizirali slovesnost, na kateri smo se poklonili padlim vojakom. 

Veleposlanica mag. Božena Forštnarič Boroje je v svojem nagovoru spomnila na galicijsko fronto, ki je terjala mnoga življenja slovenskih fantov in mož, ki so padli daleč od doma, v krajih, ki jim danes nudijo poslednji dom. Izpostavila je življenje in mir, kot največji dar, ki ni samoumeven in za katerega si je potrebno prizadevati vsak sleherni dan ter tkati prijateljstvo med narodi, tudi slovenskim in poljskim. 

Na slovesnosti sta nastopila še župan mest Kobarid Marko Matajurc in podžupan mesta Gorlice Łukasz Balajewicz, ki sta v svojih nagovorih izpostavila pomen ohranitve spomina na padle slovenske vojake, ki so se med 1. svetovno vojno v Galiciji borili ob boku poljskih vključenih v avstro-ogrsko vojsko. 

V spomin na tragedijo 1. svetovne vojne, v kateri je na tisoče vojakov različnih narodnosti izgubilo življenje, sta slovenska in poljska delegacija ob spomeniku padlim Slovencem z dvojezičnim napisom 'Slovenskim vojakom 1914-1918 v spomin, hvaležna domovina, Republika Slovenija, 2018' položili vence, prav tako pa prižgali sveče pri osrednjem spomeniku pokopališča, posvečenim vsem padlim žrtvam na tem območju galicijske fronte.