Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
17.11.2020  

Zunanji minister dr. Logar na mednarodni konferenci Pot do Varšavskega varnostnega foruma

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je 17. novembra 2020 sodeloval na virtualnem ministrskem panelu o prihodnosti transatlantskih odnosov, ki je potekal kot uvod v dvodnevno mednarodno konferenco Pot do Varšavskega varnostnega foruma (Road2WSF).

Ministrski panel z naslovom "Prihodnost transatlantskega zavezništva – nove priložnosti za Evropo in Združene države Amerike" je poleg zunanjega ministra dr. Logarja gostil švedsko zunanjo ministrico Ann Linde in litovskega zunanjega ministra Linasa Linkevičiusa. Zunanji ministri so v razpravi, ki jo je vodila programska direktorica Varšavskega varnostnega foruma Katarzyna Pisarska, govorili o transatlantskem sodelovanju po nedavnih ameriških volitvah ter o ključnih izzivih za obe strani Atlantika. Strinjali so se, da so Združene države Amerike naš zgodovinski transatlantski partner in zaveznik.
 
Minister dr. Logar je v zvezi s transatlantskim dialogom opozoril, da vrha EU-ZDA ni bilo že od leta 2014, ter ocenil, da je njegova priprava v letu 2021 nujna. Prav tako se je zavzel za čimprejšnjo sklenitev prosto-trgovinskega sporazuma med EU in ZDA. Dejal je, da je umik ZDA iz Evrope v zadnjih letih naredil prostor za druge globalne igralce, ki z nami ne delijo nujno istih demokratičnih vrednot. Obe strani transatlantskega sodelovanja torej čaka veliko dela, pri čemer se je potrebno izogibati predsodkom in napačnim pričakovanjem. Evropska unija mora uresničiti ambicije, ki si jih je glede transatlantskega sodelovanja zastavila sedanja Evropska komisija.