Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
31.03.2017  

Uradni obisk predsednika Republike Poljske Andrzeja Dude s soprogo v Republiki Sloveniji

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se je v Sloveniji na uradnem obisku med 26. in 27. marcem mudil predsednik Republike Poljske Andrzej  Duda s soprogo. Šlo je za povratni obisk predsednika Dude po lanskoletnem uradnem obisku predsednika Pahorja na Poljskem, kar dokazuje potrebo po rednem dialogu med državama na najvišji politični ravni. Obisk predsednika Dude je potekal tudi v znamenju 25. obletnice diplomatskega priznanja Republike Slovenije s strani Republike Poljske.

Predsednika sta se zavzela za nadaljnjo  poglobitev vsestransko dobrih odnosov med državama na politični, gospodarski, kulturni in vojaški ravni. V pogovorih sta se predsednika ob dvostranskih odnosih dotaknila tudi pogledov na Evropsko unijo. Srečala sta se s slovenskimi gospodarstveniki in se udeležila zaključka poljsko-slovenskega investicijskega foruma.

Ob priložnosti obiska sta predsednika na Starem gradu nad Celjem postavila klopco miru ter se v Pokrajinskem muzeju v Celju podpisala v spominsko knjigo častnih gostov mesta Celje. Klopca miru na Starem gradu je bila simbolično posvečena v spomin na Ano Celjsko iz rodbine celjskih grofov, ki je med leti 1403 in 1416 bila poljska kraljica.

V okviru uradnega obiska je predsednika Dudo v Sloveniji sprejel tudi predsednik vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar. Sogovornika sta največ pozornosti namenila krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama in prihodnosti Evropske unije.

Foto: Daniel Novakovič/STA