Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
07.10.2011  

»Slovenski dan« na Varšavski borzi

V organizaciji predsednika uprave Varšavske borze (WSE), Poljskega združenja individualnih investitorjev (SII) in Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) je 6. oktobra 2011 v Varšavi potekal prvi »Slovenski dan na Varšavski borzi«. Na dogodek so bile vabljene gospodarske družbe iz Slovenije in jugovzhodne Evrope, ki so vključene v program investo.si (Invest to Slovenia). Namen srečanja bila je predstavitev poljskega trga kapitala in vseh prednosti, ki jih podjetjem prinaša kotacija njihovih delnic na Varšavski borzi. V drugem delu dogodka je bila organizirana predstavitev sodelujočih slovenskih podjetij in kapitalskega trga tujim investitorjem, skladom in medijem.

Poleg vodstva Varšavske borze so se dogodka udeležili predstavniki in člani Poljskega združenja investitorjev SII, direktor Svetovne federacije investitorjev (World Federation of Investors Corporation – WFIC) Jean-Pierre Paelinck, generalni sekretar WFIC Frank Fumio Kaneko, direktor japonskega združenja investitorjev - SeLeNet, ter drugi predstavniki WFIC, predstavniki poljskih investitorskih skladov, mag. Uroš Ivanc, izvršni direktor za finance pri Zavarovalnici Triglav, Darko Kovačič, svetovalec za odnose z investitorji pri Novi Kreditni banki Maribor in mag. Uglješa Vučinić, predstavnik črnogorske filiale investo.me. Iz slovenskega veleposlaništva v Varšavi sta se dogodka udeležila VP Marjan Šetinc ter ekonomska svetovalka Tatjana Pirc.

V svojem nagovoru je VP Šetinc dejal, da medtem ko je blagovna menjava med Slovenijo in Poljsko lani zopet presegla 1 mrd evrov, obseg slovenskih investicij na Poljskem znaša zgolj 83 mio evrov. Vstop na varšavsko borzo bi predstavljal priložnost za povečanje likvidnosti slovenskih podjetij, kar je hkrati pogoj za nadaljnjo krepitev bilateralnih gospodarskih odnosov. V tej zvezi je predstavnike WSE povabil, da prednosti, ki jih podjetjem prinaša kotacija njihovih delnic na Varšavski borzi, predstavijo na slovensko-poljski poslovni konferenci, ki bo v organizaciji GZS in poljske gospodarske zbornice v sodelovanju z VVR potekala med 26. in 28. oktobrom v Varšavi in Lodžu.

VIDEO REPORTAŽAVIDEO KOMENTAR

Kot je poudarila Izabela Olszewska, vodja sektorja za tržni razvoj na WSE, poljska država aktivno podpira WSE, saj je veliko privatizacijskih projektov (mdr. prodaja energetskega podjetja PGE ter rudarskega podjetja JSW SA) odvilo preko varšavske borze, kar je pritegnilo številne nove investitorje.

V prvem kvartalu 2011 je bilo na WSE 45 prvih javnih prodaj (IPO), kar je največ v Evropi in v zgodovini varšavske borze. V lanskem letu jih je bilo 112, več jih je imela le londonska borza. Po vrednosti kotiranih delnic se WSE trenutno nahaja na 4. mestu, kar je pogojeno z dejstvom, da gre pri večini regionalnih podjetij, ki so se odločila za nastop na tamkajšnji borzi, za srednja podjetja. Na varšavski borzi trenutno kotirajo delnice več kot 424 družb iz različnih panog, od tega 44 tujih podjetij (največ ukrajinskih) in je dobro izhodišče za vsa slovenska podjetja, ki iščejo svež kapital v tujini. Kot so izpostavili vodilni predstavniki WSE, je borza odprta tudi za manjša slovenska podjetja, ki bi jim nastop na varšavski borzi nenazadnje tudi povečal vizibilnost na perspektivnem, 38 milijonskem poljskem trgu, ki je največji v regiji Srednje in Vzhodne Evrope in je v drugem kvartalu 2011 zabeležil kar 4,3 odstotno rast BDP.