Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
21.06.2011  

Drugi festival "Zlati čoln" na Poljskem - Mikołów, Sosnowiec, Katowice, Kraków, Bielsko-Biała, 24 do 28 maj 2011

Med 23. in 29. majem 2011 je v petih poljskih mestih – Mikołowu, Sosnowcu, Katovicah, Krakovu in Bielsko-Białi – potekal 2. festival slovenske kulture "Zlati čoln". Festivala so se udeležili kantavtorica, pesnica in skladateljica Ksenija Jus, pisateljica, prevajalka, publicistka in preučevalka družbenih spolov Suzana Tratnik; pesnik, prevajalec in poznavalec popularne (kantavtorske) glasbe Jure Potokar ter glavna organizatorja festivala, Tatjana Jamnik iz KUD Police Dubove in Iztok Osojnik iz Literarnega društva IA.

Zlati čoln je »izplul« v torek, 24. maja v Mikołowu, z nastopi v Mikołowskem inštitutu, ki ima sedež v stanovanju, kjer je živel poljski pesnik Rafał Wojaczek (1945–1971). Mikołów slovi po pozitivnem odnosu do kulture in je mesto pesnikov.

V sredo dopoldne sta na slavistiki v Sosnowcu potekali predavanji Suzane Tratnik in Jureta Potokarja. Zvečer je v Teatru Korez v Katovicah potekal še literarni večer ter koncert Ksenije Jus, ki se ga je lahko udeležila tudi širša javnost. Festival je v imenu slovenskega veleposlanika v Republiki Poljski mag. Marjana Šetinca svečano odprl Marko Dolžan, predsednik Društva Triglav-Rysy, skupaj s častnim konzulom RS, Mieczysław Marian Barański.

V četrtek se je Zlati čoln preselil v Krakov, kjer se je Suzana Tratnik s predavanjem predstavila še na Jagelonski univerzi. Na literarno-glasbenem večeru v Mestnem kulturnem centru so Krakovčani poleg omenjenih slovenskih gostov lahko spoznali še pesmi Srečka Kosovela ter si ogledali filma s fotomontažami Marka Modica in fotoreportažami Bojana Breclja.

V petek je potekala delavnica ustvarjalnega pisanja s Ksenijo Jus in Tatjano Jamnik. 

V soboto in nedeljo je v Bielsko-Białi potekala 8. prevajalska delavnica, ki so se je poleg študentov udeležili tudi številni diplomanti slovenščine iz različnih poljskih univerz (univerze gostiteljice – Akademia Techniczno-Humanistyczna v Bielsko-Białi, Univerze v Lodžu, Jagiellonske univerze v Krakovu, Šlezijske univerze Katowicah in celo Univerze v Mariboru). Delavnico je popestril literarni večer s slovenskimi avtorji, ki sta se jim priključili še dve pesnici s Češke.

Več o festivalu, vključno s fotogalerijo, lahko najdete na festivalskih spletnih straneh: http://festiwalzlotalodz2011.webnode.com//

Agnieszka Będkowska-Kopczyk, Tatjana Jamnik


Izjave članov programskega sveta 2. festivala Zlati čoln na Poljskem

Bistvo festivala Zlati čoln je živ, ustvarjalen dialog. Festival na tem koncu Evrope v slovensko-poljski »koprodukciji« nikakor ni naključje. Je plod dolge zgodovine poljsko-slovenskih kulturnih stikov, tj. konkretnega, neposrednega in trajnega sodelovanja med konkretnimi posamezniki.
Tatjana Jamnik

Vključenost Slovenije v EU in sodobne globalne razmere jasno kažejo, da moramo biti Slovenci mednarodno dejavni, če hočemo utrditi in dalje razvijati svojo nacionalno eksistenco. To lahko počnemo samo v družbi drugih narodov in družbenih skupin.
Iztok Osojnik

Festival Zlati čoln, ki se letos odvija že drugič, postaja pomembna točka na zemljevidu slovensko-poljskih kulturnih dogodkov ne samo v južni Poljski, temvečtudi v srednjeevropski dimenziji, saj se v Bielsko-Biali slovenski avtorji srečujejo s poljskimi in češkimi.
Michał Kopczyk

 

Festival je, v sodelovanju z Literarnim društvom IA, Centrom za slovensko književnost, Mikołowskim inštitutom iz Mikołowa, lektoratom slovenščine na Šlezijski univerzi v Katovicah, Mestnim centrom za kulturo v Krakovu, lektoratom slovenščine na Jagelonski univerzi v Krakovu in Tehnično-humanistično akademijo v Bielsko-Białi, organiziralo Kulturno – umetniško društvo Police Dubove.

Festival so podprli Javna agencija za knjigo RS, Društvo Triglav-Rysy, Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik pri Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in Šlezijska univerza v Katovicah.

Častna pokrovitelja festivala sta Veleposlaništvo Republike Slovenije v Republiki Poljski in Konzulat Republike Slovenije v Mysłovicah.