Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
28.06.2011  

9. veliki piknik Regije Evrope in sveta v Pszczyni, 26. junij 2011

V Pszczyni, na jugu Poljske je 26. junija 2011 potekal 9. veliki piknik Regije Evrope in sveta (kulturno-zabavno-glasbeno-športna in promocijska prireditev namenjena srečevanju in povezovanju ljudi in regij Evrope in sveta), ki ga ob Dnevu državnosti RS organizira slovenski častni konzul v Mysłowicah Mieczysław Marian Barański. Soorganizator prireditve je tudi veleposlaništvo RS v Varšavi. Piknik, na katerem je nastopala slovenska pevka Nina Osenar, je obiskalo okrog 40 tisoč obiskovalcev.

Častni pokrovitelji piknika so: predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, ministrica za regionalni razvoj RP Elżbieta Bieńkowska in minister za zunanje zadeve RP Radosław Sikorski. Obiskovalce je v imenu predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka pozdravil veleposlanik Marjan Šetinc, prevod pozdravnega pisma v poljskem jeziku je prebral voditelj dogodka.

Na prireditvi so bila slavnostno podeljena priznanja veleposlaništva, častnega konzula in slovensko-poljskega društva Triglav-Rysy “Prijatelji Slovenije". Priznanja so prejeli ministrica za regionalni razvoj Elżbieta Bienkowska, rektor Univerze Katowice prof. Władysław Banyś, senator Sławomir Kowalski in direktor TVP Katowice Jerzy Nachel. Priznanja Orly Laur, ki jih podeljuje zbor častnih konzulov južne Poljske je prejelo več predstavnikov vojvodstva za zasluge na področju kulture, športa, podjetništva idr. Predsednik evropskega parlamenta prof. Jerzy Buzek je prejel nagrado Orly Laur z globusom, lani je to priznanje, za svoje delo pri povezovanju kultur in vzpodbujanju sodelovanja med državami in regijami srednje Evrope, prejel predsednik RS dr. Danilo Türk.

Med piknikom je na mestnem trgu potekal tudi turnir mladih nogometašev, starih 7 in 8 let. Priznanja in medalje je najboljšim igralcem in zmagovalnim ekipam, skupaj z g. ... , podelil veleposlanik g. Marjan Šetinc.
 
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Varšavi je skupaj s slovensko-poljskim društvom Triglav-Rysy na stojnici, ki je bila zelo dobro obiskana, predstavilo turistično ponudbo Slovenije in obiskovalcem nudilo različne informacije o Sloveniji. Na slovenski stojnici se je s svojo ponudbo predstavila še Postojnska jama.

Na pikniku so poleg Slovenije med drugim svojo državo predstavljali še predstavniki Brazilije, Rusije, Ukrajine, Avstrije, Srbije, Hrvaške, Češke, Mehike, Šrilanke, Bangladeša idr.