Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
19.07.2011  

Predstavitev Slovenije v Sopotu 18.7.2011


V Sopotu, obalnem mestu na skrajnem severu Poljske, se je 18. julija 2011 (v času neformalnega zasedanja ministrov za notranje zadeve EU), odvijala predstavitev Slovenije iz turističnega, gospodarskega in kulturnega vidika. Med dogodkom je potekala tudi pokušina dveh slovenskih vin.

Dogodek je organizirala uveljavljena poljska časopisna hiša »Gazeta Wyborcza«, ki nas je k sodelovanju povabila skupaj z drugimi državami članicami EU. Na dogodku, ki se je odvijal v pretežno lepem vremenu, smo distribuirali promocijski material STO - Slovenske turistične organizacije ter UKOM - Urad Vlade RS za komuniciranje. Ob dogodku je novinar omenjene časopisne hiše opravil tudi intervju z veleposlanikom g. Marjanom Šetincem. Veleposlaništvo RS v Varšavi je k sodelovanju pri projektu predstavitve Slovenije pozvalo tudi na Poljskem živeče Slovence, ki so uveljavljeni vsak na svojem področju. Tako so novinarji Gazete Wyborcze opravili intervjuje z Markom Dolžanom, predsednikom poljsko-slovenskega gospodarskega združenja »Triglav-Rysy«; Mitjo Okornom, uveljavljenim režiserjem ter z Mašo Guštin, slovensko lektorico, ki deluje v Gdansku. Intervjuje bo »Gazeta Wyborcza« objavila na svoji spletni strani.

Ocenjujemo, da je dogodek potekal uspešno, saj je vzbudil zanimanje pri številnih mimoidočih. Promocijski material, ki smo ga distribuirali med 14. in 18. uro je prejelo okrog 700 Poljakov in nekaj tujih turistov, ki so na oddihu v Sopotu. Vino je poskusilo okrog 80 mimoidočih. Poljaki se zanimajo predvsem za Primorje, gore in zimski turizem, kmečki turizem, kolesarjenje po Sloveniji, Postojnsko jamo z okolico in obiske kraških jam nasploh.