Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
09.03.2012  

Razstava Supraseljskega kodeksa (Varšava, 6. marec 2012)

Dne 6. marca 2012 je bila v Narodni knjižnici Poljske v Varšavi odprta razstava pod naslovom: Bolgarski supraseljski kodeks iz X. stoletja v kontekstu bizantinskoslovanskih odnosov. Kodeks je bil najden v pravoslavnem samostanu Supraśl blizu Białystoka na severovzhodu Poljske.

Uvodoma je bolgarski veleposlanik v Varšavi Ivan Naydenov povedal, da je razstava nastala v sodelovanju med bolgarskim zunanjim ministrstvom ter poljskim veleposlaništvom v Sofiji ter ob tem izrazil zahvalo Narodni knjižnici Poljske za gostoljubje.

Razstavo je predstavila bolgarska proučevalka kodeksa prof. Anissava Miltenova z Bolgarske  akademije znanosti, ki na približno dvajsetih panojih prikazuje historiat kodeksa s predstavitvijo proučevalcev le-tega. Za tem je spregovoril še veleposlanik RS Marjan Šetinc, ki je izrazil zadovoljstvo in čestitke Bolgariji za postavitev razstave, poudaril je ugotovitve prof. Miltenove, da gre za raziskovanje kodeksa nedvomno zahvala tudi velikima slovenskima jezikoslovcema Jerneju Kopitarju in Franu Miklošiču, nenazadnje pa gre zasluga tudi Narodni in univerzitetni knjižnici, ki je leta 2007 izpeljala uvrstitev Supraseljskega kodeksa na UNESCO listo svetovnega spomina (»The Memory of the World Register«). Nedvomno gre za predstavitev enega najpomembnejših dokumentov v razvoju slovanskih jezikov. Kot je povedala prof. Miltenova, bo razstava iz Varšave potovala v Ljubljano, kjer bo najprej postavljena na Univerzi v Ljubljani, kasneje pa v Narodni in univerzitetni knjižnici.