Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
16.03.2012  

Razprava »Eastern Dimension of Slovenia's Foreign Policy«, Varšava, 14. marca 2012

Dne 14. marca 2012 je v PISM potekala razprava pod naslovom »Eastern Dimension of Slovenia's Foreign Policy«, ki jo je moderirala Dr. Beata Wojna, direktorica za raziskave v PISM s panelisti: VP Marjan Šetinc, Rafał Sadowski analitik iz Centre for Eastern Studies in Tomasz Żornaczuk iz PISM (Polish Institute of International Affairs).

VP Šetinc je predstavil Slovenijo, njen položaj, ekonomsko moč, zunanje, trgovinsko menjavo z vzhodnimi državami in sodelovanje s temi državami. Stiki na najvišji ravni, predsedniški obiski, premierska srečanja, srečanja MZZ,  kažejo na veliko intenziteto političnega dialoga. Slovenija se aktivno zavzema za približevanje držav VzP evropskim integracijam, skozi institucije kot je OVSE aktivno sodeluje v vzpodbujanju demokratičnih procesov.

Sogovornika v razpravi sta poudarjala, da je Slovenija bolj usmerjena v južno sosedstvo EU in razumljivo proti Balkanu, nenazadnje tudi zaradi bližine in skupne zgodovine, lahko pa bi, po njuno, bolje koristila sodelovanje z V4 v svoji vzhodni politiki.

V razpravi glede ekonomskih sankcij do Belorusije in glede špekulacij, da je Slovenija blokirala le-te, je veleposlanik pojasnil, da se je Slovenija zavzela za doslednejši pristop, kar so soglasno podprli vsi ministri EU na zasedanju FAC.