Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
27.04.2012  

Udeležba predsednika Vlade RS Janeza Janše na srečanju srednjeevropskih predsednikov vlad in kitajskega predsednika vlade (Varšava, 26. april 2012)

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je na povabilo poljskega predsednika vlade Donalda Tuska v Varšavi udeležil srečanja srednjeevropskih predsednikov vlad in kitajskega predsednika vlade v okviru srednjeevropsko-kitajskega gospodarskega foruma. Namen srečanja je bila predstavitev možnosti sodelovanja držav Srednje Evrope in Kitajske, zlasti na področju investicij.

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je v okviru obiska na bilateralnem sestanku srečal s predsednikom kitajske vlade Wen Jiabaom. Predsednika slovenske in kitajske vlade sta se na delovnem sestanku strinjala, da je Kitajska najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije v Aziji. Trgovinska menjava med državama narašča, še vedno pa je veliko priložnosti za poglobitev nadaljnjega sodelovanja. Slovenija ima zato velik interes za poglobitev gospodarskih odnosov, še posebej na področju investicij. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama tradicionalno dobri in poudarila, da letos poteka 20. obletnica vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama.

Premier Janša se je na neformalnem sestanku sešel z direktorjem Urada za demokratične institucije in človekove pravice Janezom Lenarčičem, ki ga je seznanil s konkretnimi aktivnostmi, ki jih urad izvaja oziroma načrtuje.

Sledilo je delovno srečanje predsednikov vlad Kitajske in Srednje Evrope, kar je bil osrednji dogodek obiska. Na srečanju je šlo za poglobljeno razpravo o možnostih nadaljnjega gospodarskega sodelovanja, ki je bila dodatno okrepljena z 12 predlogi s kitajske strani.

Slovenski premier se je ločeno sestal tudi s predsednikom Vlade Republike Poljske Donaldom Tuskom in predsednikom Vlade Republike Hrvaške Zoranom Milanovićem.

Na bilateralnem srečanju s predsednikom poljske vlade sta se sogovornika osredotočila na uvedbo in izpeljavo proti-kriznih ukrepov. Premier Janša je po srečanju poudaril, da bo predvidoma v jeseni v Sloveniji organiziran obisk poljske vladne delegacije skupaj z gospodarsko delegacijo. Poljska je namreč za Slovenijo eden od najpomembnejših gospodarskih partnerjev v Evropi.

Sestanek premierov Janše in Milanovića je bil neformalne narave, na katerem sta se sogovornika dogovorila predvsem za srečanje v bližnji prihodnosti, kjer bosta poglobljeno pregledala odprta vprašanja, ki še obstajajo. Premier Janša je še dejal, da v bližnji prihodnosti pričakovano polnopravno članstvo Republike Hrvaške v Evropski uniji, odpira dodatne možnosti gospodarskega sodelovanja med državama.