Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
02.04.2012  

Obisk veleposlanika RS v Varšavi mag. Marjana Šetinca v mestu Bydgoszcz (30. marec 2012)

VP Marjan Šetinc je 30. marca 2012, v organizaciji Pawła Kranca, podjetnika in lastnika spletne strani (www.visitslovenia.pl),  obiskal Bydgoszcz. Srečal se je z županom Rafałom Bruskijem, ki je veleposlanika seznanil z osnovnimi podatki o mestu in njegovem gospodarstvu. Bydgoszcz je mesto s 460.000 prebivalci in je pomembno industrijsko, finančno, prometno, kulturno, izobraževalno središče, ki skupaj z mestom Torun tvori aglomeracijo z 850.000 prebivalci. Aglomeracija je z avtocesto povezana s pristanišči Gdańsk in Gdynia. Mesto je znano po svoji kemični industriji še iz časov, ko je bilo pod nemškimi oblastmi, tu je bila locirana proizvodnja nitroglicerina in eksplozivnih sredstev, sedaj pa tukaj poteka proizvodnja različnih kemičnih surovin, v zadnjih letih se je močno razvilo bančništvo. Tudi poštna banka Poljske ima svoj sedež v Bydgoszczu. Ponos mesta je nedvomno tovarna PESA, ki proizvaja tramvaje, vlake in vagone, katere gost je bil veleposlanik po srečanju z županom, kjer mu je direktor marketinga in razvoja Marcin Jęndrycka predstavil podjetje in proizvodni program. Svoje vlake in tramvaje prodajajo v cel niz držav, tudi v Nemčijo in Italijo. Uspeh na nemškem trgu je zagotovilo, da so njihovi izdelki najvišje kakovosti. Poljska sama je izjemen trg za njihove tramvaje in vlake, vsa velika poljska mesta imajo razvejana tramvajska omrežja, ki se kontinuirano modernizirajo in širijo. Podjetje ima sklenjene dolgoročne pogodbe npr. z več mesti, ki uporabljajo tramvaje s čimer ima zagotovljeno dolgoročno proizvodnjo. Zaradi širitev in modernizacije železnic in tramvajskih prog po celi Evropi oz. svetu tovarna stalno širi in modernizira svoj proizvodni program. Podjetje sodeluje z različni partnerji, zaradi kompleksnosti proizvodov v katere se vgrajujejo najmodernejši elementi išče nove in nove dobavitelje oz. partnerje in je pripravljeno na različne oblike sodelovanja.

Bydgoszcz ima vrsto višje in visokošolskih ustanov. Župan je še posebej izpostavil Akademijo za glasbo, ki je, po tem, da je dala zmagovalca in enkrat drugo uvrščenega v Chopinovem tekmovanju za najboljšega pianista (tekmovanje poteka vsake štiri leta v Varšavi), najboljša glasbena akademija na Poljskem. Univerza Kazimierza Wielkiego v Bydgoszczu na Poljskem slovi po študiju naravoslovja in tehnoloških ved.

Veleposlanik je bil v popoldanskem času gost poljskega radia v Bydgoszczu. V pogovoru z voditeljem oddaje je v živo odgovarjal na vprašanja o Sloveniji.