Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
26.05.2012  

Regionalna konferenca podjetniške mreže CEED (»Center for Entrepreneurship and Executive Development«), Varšava, 24.-25. maja 2012

V sredo, 23. maja 2012 je veleposlaništvo RS v Varšavi gostilo delegacijo 21 slovenskih podjetnikov, ki so sodelovali na regionalni konferenci podjetniške mreže CEED (»Center for Entrepreneurship and Executive Development«), 24.-25. maja v Varšavi, katerim je predstavilo poslovne in investicijske priložnosti na Poljskem. Organizirano je bilo tudi srečanje s slovenskimi gospodarstveniki, ki že delujejo na poljskem trgu. Dogodek je bil sofinanciran iz sredstev Projektnega gospodarskega sklada MZZ.

Na regionalni CEED konferenci se je srečalo več kot 150 mednarodno usmerjenih podjetnikov iz srednje in jugovzhodne Evrope. Slogan konference je »Growing Up & Out«, kjer so mednarodni in regionalni podjetniki ter investitorji delili svoje poglede na rast podjetja, financiranje in preboj čez meje.

                            

Udeležence konference je nagovoril veleposlanik RS na Poljskem Marjan Šetinc

CEED v Sloveniji združuje čez 250 podjetnikov in mentorjev, kjer skozi izobraževalne programe prihaja do izmenjave izkušenj, prenosa znanja in mreženja, s čimer se spodbuja rast podjetij. Je del mednarodne mreže CEED podjetniških centrov v jugovzhodni Evropi.

Na prvem delu srečanja sta veleposlanik Marjan Šetinc in ekonomska svetovalka Tatjana Pirc udeležencem predstavila poslovne in investicijske priložnosti, ki jih nudi poljski trg. Predstavila sta trenutne makroekonomske trende na Poljske (za leto 2012 se napoveduje 2,7 odstotno gospodarsko rast, trenutna brezposelnost se giblje pri 13%) ter predstavila prednosti Poljske kot destinacije za neposredne tuje investicije. Prav tako sta opozorila na nekatere slabosti, ki otežujejo delovanje investitorjev na poljskem trgu, predstavila aktualne trende v nekaterih ključnih gospodarskih panogah (energetika in obnovljivi energetski viri, gradbeništvo in infrastruktura, logistika, Business Process Outsourcing (BPO), avtomobilska industrija, bela tehnika in elektronika, ICT, živilska industrija in turizem) ter opozorila na priložnosti, ki se na omenjenih področjih ponujajo slovenskemu gospodarstvu. V nadaljevanju je Franc Rogan, direktor Gorenje Polska, predstavil svoje izkušnje poslovanja na poljskem trgu in udeležence seznanil s praktičnimi vidiki poslovanja na Poljskem.

                          

V drugem delu so se na večerji pridružili slovenski gospodarstveniki, ki že delujejo na poljskem trgu (vodje oz. predstavniki podjetij Krka, Studio Moderna, Eti Polam, Touch Points Media Group in farmacevtskega podjetja Polfa Łódź). Srečanje je bilo namenjeno izmenjavi oz. prenosu izkušenj o poslovanju na Poljskem ter iskanju priložnosti za sodelovanje.