Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
05.06.2012  

Slovenski dan v Pszczyni (3. junij 2012)

V nedeljo 3. junija se je na 10. velikem pikniku v Pszczyni pri Katowicah ob dnevu državnosti RS, ki ga organizira častni konzul Slovenije Mieczisław Baranski v Šleziji in na Malopoljskem, zbralo več deset tisoč obiskovalcev in povabljencev. Častna pokrovitelja piknika sta bila tudi letos predsednik RS dr. Danilo Türk in nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek. Udeležili so se ga visoki predstavniki politične in gospodarske sfere ter bivši poljski predsednik Aleksander Kwaśniewski. Veleposlanik Šetinc je prebral pozdravno pismo predsednika RS dr. Danila Türka, v katerem le-ta izpostavlja odlično sodelovanje med Poljsko in Slovenijo, ki se vseskozi krepi, od vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama pred dvajsetimi leti.

                            

Na pikniku se je letos ob predstavitvah različnih podjetij, nevladnih organizacij, športnih društev, poljske vojske in policije, predstavilo 19 držav. Na stojnici veleposlaništva RS iz Varšave sta Slovenijo predstavljala še poljsko-slovensko društvo Triglav-Rysy in Postojnska jama.

Konzularni zbor južne Poljske je ob tej priložnosti podelil več priznanj nekaterim zaslužnim osebam v Šleziji in prijateljem Slovenije. Bivšemu predsedniku Aleksandru Kwaśniewskemu pa je podelil najvišje priznanje za njegovo dosedanje mednarodno delovanje. Kwaśniewski je v svojem govoru poudaril izjemen pomen povezovanja ljudi in regij Srednje Evrope ter povezovanja med južno Poljsko in Slovenijo, ki ga promovira piknik v Pszczyni.

                                             

Nekdanji predsednik Kwaśniewski je v parku pred palačo v Pszczyni posadil hrast poimenovan Slovenija.

Častnemu konzulu RS Baranskemu je šlezijski vojvoda podelil Zlati znak zaslug za vojvodstvo.