Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
24.10.2016  

Veleposlanik Robert Krmelj je dne 18. oktobra obiskal mesto Przemyśl na jugovzhodu ‎Poljske

Veleposlanik Robert Krmelj je dne 18. oktobra obiskal mesto Przemyśl na jugovzhodu ‎Poljske, kjer se je srečal z županom mesta Robertom Chomo, poslancem poljskega sejma iz omenjenega mesta Marekom Rzaso in direktorjem pokrajinskega muzeja Janom Jaroszem.

S poljskimi sogovorniki so bili ob tej priložnosti dogovorjeni nekateri projekti, med drugim v povezavi z obeležitvijo spomina slovenskega generala Rudolfa Maistra, ki je pred 1. svetovno vojno dlje časa živel v Przemyślu, nadalje o sodelovanju med muzejema v Przemyślu in Kamniku ter glede obeležitve spomina padlim Slovencem med 1. svetovno vojno. Izpostavljena je bila možnost razvoja medmestnega sodelovanja med Przemyślom in slovenskimi mesti v prihodnosti, zlasti z mestom Kamnik.

Veleposlanik Krmelj in župan Choma sta po srečanju obiskala grobišče padlih avstro-ogrskih vojakov med prvo svetovno vojno, med katerimi je bilo veliko Slovencev. Veleposlanik je padlim Slovencem v spomin ob tej priložnosti položil venec z napisom V spomin padlim Slovencem med 1. svetovno vojno.