Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
29.01.2020  

Predsednik Pahor se je s slovenskimi preživelimi udeležil komemorativne svečanosti ob 75. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz – Birkenau

27. januarja 2020 je potekala obeležitev 75.obletnice osvoboditve nemškega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau. Poleg predstavnikov več kot 60 držav in mednarodnih organizacij se je obeležitve udeležilo okvirno 200 nekdanjih internirancev. 

Slovensko delegacijo na dogodku je vodil predsednik republike Borut Pahor. V spomin žrtvam v taborišču je predsednik Pahor položil svečo k spominski plošči, ki je bila leta 2008 postavljena v slovenskem jeziku. Predsednika Pahorja je na slovesnosti spremljala delegacija nekdanjih internirank, v kateri so bile Sonja Vrščaj, Elizabeta Kumar Maurič, Marija Frlan in Lidija Rijavec Simčič. Ukradene otroke, preživele v taborišču, je predstavljal Janez Deželak. 

27. januarja se vsako leto obeležuje Dan spomina na holokavst, zato ima obletnica osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau univerzalen pomen. 

Na dan obeležitve je visoki rojstni dan praznovala ga. Marija Frlan, nekdanja interniranka v nacističnem taborišču Ravensbruck. Predsednik Pahor ji je zaželel vse najboljše za njen 100. rojstni dan in ji je ob prihodu v Krakov podaril šopek in upodobljeno štiriperesno deteljico za srečo.