Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
20.05.2022  

Ob letošnjem svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. V evropskem letu mladih je letošnja obeležitev namenjena prihodnosti čebelarstva, ozaveščanju o njegovem pomenu in vlogi mladih pri tem.

V evropskem letu mladih namenjamo posebno pozornost pomenu prenosa znanj in ozaveščanju mladih o pomenu opraševalcev, njihove zaščite in učenja veščin čebelarjenja. Slovenija že vrsto let posebno pozornost namenja ozaveščanju mladih o pomenu čebel in čebelarstva, tudi z vsakoletnim tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki ga pripravljamo s partnerji v državah po svetu. Želimo si, da bi tudi drugod, kot v Sloveniji, zanimanje za čebelarstvo in čebelarske dejavnosti naraslo, zlasti med mladimi.

Čebele in drugi opraševalci zagotavljajo eno najpomembnejših ekosistemskih storitev, pomembnih za delovanje naravnih in kmetijskih ekosistemov, torej za pridelavo hrane in biotsko raznovrstnost. O njihovi nenadomestljivi vlogi v videu razmišljajo mladi čebelarji z vsega sveta in izpostavljajo njihovo ključno vlogo pri zanesljivi pridelavi hrane, povezanost z naravo in ohranitev življenja na Zemlji, čebelarstvo pa jim predstavlja vir inspiracije, jih pomirja in povezuje z ostalimi čebelarji.

Vsakoletno obeleževanje svetovnega dne čebel je pomembna prednostna naloga Slovenije doma in v tujini, s katero si prizadeva za promocijo pomena čebel in divjih opraševalcev in poziva h krepitvi dejavnosti za njihovo ohranjanje.

Organizacija za hrano in kmetijstvo Združenih narodov na današnji dan organizira poseben virtualni dogodek z naslovom Zavzemimo se za čebele: praznovanje raznolikosti čebel in sistemov čebelarjenja.

Povezava do videa na Facebook strani veleposlaništva