Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
17.09.2010  

Sedem slovenskih podjetij prejelo prestižne oblikovalske nagrade »Red Dot Design Award«

7 slovenskih podjetij (Alpina, Elan, Kolpa, Kovinoplastika, Petrič, Trimo, Versor) je dne 5. julija 2010 na slavnostni prireditvi v Essnu v Nemčiji prejelo prestižno nagrado največjega in najodmevnejšega mednarodnega oblikovalskega natečaja »Red Dot Design Award«.

Nagrada Red Dot Design Award, katere korenine segajo v leto 1955, je največji in najodmevnejši mednarodni oblikovalski natečaj in je hkrati prestižno priznanje, ki podjetje umešča v vrh mednarodnega oblikovalskega konteksta.

V kategoriji oblikovanja izdelkov (product design), v kateri so tekmovala omenjena slovenska podjetja, je bilo letos prijavljenih  4.252 izdelkov  iz 57 držav. Letos prvič je nagrado prejelo kar 7 slovenskih podjetij in sicer za naslednje proizvode:

- Alpina za tekaške čevlje Promis,
- Elan za smučke SLX Waveflex,
- Kolpa za kopalniško pohištvo Cher,
- Kovinoplastika za univerzalno okensko krilo Unisash Arx View,
- Petrič za sklopljivo ulično pohištvo Sitty,
- Trimo za nov način individualnega oblikovanja na površini fasadnega ovoja Art Me,
- Versor za parkirni sistem Flying Doughnut.

V 50-letni zgodovini podeljevanja nagrad Red Dot Design Award je bilo Gorenje prvo podjetje iz Slovenije, ki je prejelo to nagrado v kategoriji produktnega oblikovanja za leto 2005 za pralni stroj in sušilnik perila Premium Touch. Gorenje je tudi letos prejelo nagrado, vendar pod nizozemsko blagovno znamko Atag, ki je od leta 2008 del Skupine Gorenje. V zadnjih petih letih so slovenski oblikovalci prejeli 14 prestižnih nagrad Red Dot, 3 častna priznanja in 4 nagrade za oblikovalsko zasnovo.

Med dosedanjimi prejemniki nagrad Red Dot Design Award sta tudi dve slovenski podjetji, ki uspešno delujeta na poljskem trgu: Trimo in Gorenje.

V nadaljevanju sledi podrobnejši pregled slovenskih proizvajalcev  - prejemnikov nagrade »Red Dot Product Design Award« v angleškem jeziku.