Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
27.10.2020  

Delovni obisk ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja v Baltskih državah

Slovenski zunanji minister dr. Anže Logar se je med 20. in 22. oktobrom 2020 mudil na delovnem obisku v Baltskih državah, kjer se je srečal z zunanjim ministrom Estonije Urmasem Reinsalujem, zunanjim ministrom Latvije Edgarsom Rinkēvičsem in zunanjim ministrom Litve Linasem Linkevičiusem.

V teku pogovorov na ministrski ravni je bila potrjena prijateljska vez ter zelo dobro sodelovanje Slovenije z baltskimi državami, tako v okviru EU in v pričakovanju slovenskega predsedovanja Svetu EU 2021, kot v obrambnem zavezništvu Nato, kje v Latviji v sklopu Natove misije 'Okrepljena prednja prisotnost' sodeluje tudi Slovenija. Izražena je bila želja po nadaljnji krepitvi vsestranskih odnosov, zlasti na gospodarskem področju, kakor v okviru drugih regionalnih povezavah kot je pobuda Treh morij, v kontekstu aktualnih Covid-19 razmer pa še posebej izpostavljen pomen usklajevanja ukrepov za omejitev širjenja virusa v EU in naslovitev bodočih izzivov za čimprejšnje okrevanje evropskega gospodarstva

Med obiskom v Baltskih državah je zunanji minister dr. Anže Logar obiskal tudi sedež Nato Centra odličnosti za kibernetsko obrambo v Talinu, katerega članica je tudi Slovenija, v Vilni pa se je srečal še z voditeljico beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko.