Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
19.05.2020  

20. maj - Svetovni dan čebel

Slovenija je bila pobudnica razglasitve Svetovnega dneva čebel, ki so ga 20. decembra 2017 soglasno potrdile vse države članice OZN. Svetovni dan čebel poteka vsako leto 20. maja, letos bomo obeležili že tretjo obletnico (Op.: 20. maja 1734 se je rodil pionir sodobnega čebelarstva, Slovenec Anton Janša).

V Sloveniji se zavedamo pomena čebel za obstoj človeštva in menimo, da moramo vsi skupaj ozaveščati vse prebivalce Zemlje, da se tem malim bitjem zagotovi preživetje, ki je simbol zdravega in čistega okolja. Svojim naslednjim generacijam smo vsi prebivalci Zemlje dolžni pustiti okolje, ki bo omogočalo življenje ne samo človeške vrste, temveč tudi vseh živih bitij. Ravno zaradi tega v Sloveniji zelo sistematično in z veliko zavzetostjo skušamo vse prebivalce, še posebej pa mlade rodove vzgajati in ozaveščati v duhu spoštovanja teh malih živalic, ki so znak zdrave narave in našega odnosa do nje.

Zaradi epidemije Covid-19 bo letošnja tretja mednarodna obeležitev potekala virtualno. Z naslovom »Bee Engaged« (Angažiraj se) želi FAO kot organizator dogodka opozoriti na pomen angažiranosti in dejanj tako držav, organizacij, raziskovalnih in izobraževalnih institucij, civilne družbe, zasebnega sektorja, kmetov in čebelarjev, kot tudi vsakega posameznika, za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev.

Glavni namen dogodkov je ozaveščanje ljudi o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za naš obstoj. Moramo se zavedati, da z razglasitvijo svetovnega dne za čebele in ostale opraševalce še nismo naredili veliko in da nas glavno delo za njihovo ohranitev čaka, da ga opravimo sedaj. Svetovni dan čebel je odlična priložnost, ki jo moramo izkoristiti. Tu se čebelarji in naravovarstveniki obračajo na vse ljudi, da po svojih zmožnostih pomagajo izboljšati pogoje za preživetje čebel in s tem tudi za preživetje ljudi. Tu niso potrebni veliki koraki, ampak šteje prav vsak, ki zagotavlja čebelam lažji obstoj.

Praznujmo skupaj, osveščajmo in naredimo nekaj dobrega za čebele!

https://www.worldbeeday.org/si/praznujmo-dan-cebel.html