Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
14.06.2021  

Otvoritev postavitve tradicionalnega slovenskega čebelnjaka v Grębocinu

V ponedeljek, 14. junija je v naselju Grębocin v občini Lubicz, predmestje mesta Torunj, v sklopu širšega lokalnega projekta, potekala slovesna otvoritev slovenskega tradicionalnega čebelnjaka, ob kateri smo mesec dni po Svetovnem dnevu čebel obeležili tudi 30. obletnico samostojnosti Slovenije in bližajoče se predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije. Slovesnosti so se udeležili vsi najvišji predstavniki Kujavsko-Pomorjanskega vojvodstva in občine Torunj. Projekt postavitve slovenskega čebelnjaka je veleposlaništvo izvedlo v sodelovanju s ČK RS v Torunju ter mestno občino Torunj, predmestno občino Lubicz in čebelarstvom Jakubowski.

Slovenski tradicionalen čebelnjak s čebelami (kranjska sivka) je postavljen ob naravni sprehajalni poti, ob kateri se v sklopu širšega lokalnega projekta torunjske predmestne občine Lubicz ureja tudi učna pot. Čebelnjak bo v okviru tega lokalnega projekta postal tako tudi del širšega izobraževalnega sklopa mestne občine Torunj, ki pripravlja izobraževalne programe o pomenu čebel in čebelarstva za vse starostne skupine otrok in mladostnikov, v te programe pa bo vključen tudi ogled slovenskega čebelnjaka.

Ob tej priložnosti je veleposlanica mag. Forštnarič Boroje častnemu konzulu RS v Torunju Janu Walczaku predala tudi zahvalno pismo slovenskega zunanjega ministra za njegovo dolgoletno delo in promocijo Slovenije na Poljskem, kakor njegov nadvse cenjen doprinos k sodelovanju med mestoma Torunj in Novo Mesto, ki poteka že vse od leta 2006 dalje.