Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
21.05.2021  

Spominska plošča Francetu Punčuhu v Varšavi

France Punčuh je bil Slovenec in diplomat, ki je za zasluge pri reševanju Judov med 2. svetovno vojno prejel častni naziv Jad Vašema 'pravičnik med narodi'. V njegov spomin je bila, v skupnem sodelovanju Veleposlaništva Republike Slovenije v Varšavi, Občine Logatec in Mesta Varšave ter ob pomoči slovenskega in poljskega zunanjega ministrstva, dne 10. maja 2021 v Varšavi postavljena spominska plošča.

France Punčuh se je rodil v številčni družini Leopolda Punčuha, nadučitelja in tudi župana Logatca, in Antonije Punčuh, roj. Žgur. Po Kraljevi državni višji realki v Ljubljani, ki jo je končal junija 1922, je opravil vojaško dolžnost v Inženirski podoficirski šoli v Mariboru, nato pa nadaljeval šolanje na Visoki trgovski šoli v Varšavi, kjer je novembra 1927 diplomiral.

Julija 1928 se je zaposlil na Poslaništvu Kraljevine Jugoslavije v Varšavi, kjer je bil pristojen za trgovinske in finančne posle, nekaj časa pa je opravljal tudi dolžnosti dopisnika Zavoda za pospeševanje zunanje trgovine. Medtem se je leta 1931 poročil z Janino Glocer, poljsko Judinjo, in maja 1933 se jima je rodil sin Andrej. Januarja 1935 je na Poslaništvu Kraljevine Jugoslavije dal odpoved in v Varšavi odprl trgovinsko zastopstvo za nemške pisalne stroje. Novembra tega leta ga je poljski predsednik za delo trgovskega atašeja na jugoslovanskem poslaništvu odlikoval s srebrnim križem za zasluge. Decembra 1937 je bil imenovan za častnega vicekonzula Kraljevine Jugoslavije v Varšavi.

Po nacistični okupaciji Poljske septembra 1939 in uveljavitvi protijudovske rasne zakonodaje je začel pomagati svojim poslovnim znancem in prijateljem judovskega rodu. Številnim Judom je pomagal pobegniti iz varšavskega geta, jih skrival ter zagotavljal pomoč in podporo tistim, ki so jih pomagali skrivati.

Med varšavsko vstajo ga je 9. septembra 1944 ubila nemška okupacijska vojska. Pokopan je bil v Varšavi, maja 1971 pa na željo soproge prekopan na pokopališče v Gornjem Logatcu.

France Punčuh je za zasluge pri reševanju Judov 15. avgusta 2004 prejel častni naziv Jad Vašema pravičnik med narodi.

Povezava do videa: https://www.youtube.com/watch?v=Ws2Hr8uPqkY&feature=youtu.be