Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
10.02.2010  

Osrednja slovesnost ob obeležitvi 65. obletnice osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz – Birkenau

Auschwitz, 27. januar 2010 - V Auschwitzu na Poljskem je 27. januarja 2010 potekala osrednja slovesnost ob obeležitvi 65. obletnice osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz – Birkenau. Leta 2005 je Generalna skupščina OZN ta dan razglasila za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta.

Na komemoraciji so govorili nekateri preživeli taboriščniki, poljski  predsednik Lech Kaczyński, predsednika vlade R Poljske Donald Tusk in  Države Izrael Benjamin Natanyahu ter ruski minister za šolstvo Andrei Fursenko. Sporočilo ameriškega predsednika Obame je bilo v posnetku predvajano prisotnim.

Konferenca ministrov za šolstvo EU in drugih članic Mednarodne projektne skupine za proučevanje holokavsta in spomina nanj, ki je potekala pred slovesnostjo, je bila posvečena izobraževanju o holokavstu. Glavni cilj konference je bila izmenjava izkušenj glede poučevanju o holokavstu. 

Na konferenci je sodeloval tudi minister za šolstvo in šport RS dr. Igor Lukšič, ki je med drugim povedal, da so v slovenskih šolah vsebine o holokavstu vgrajene v učni program že vsa leta po drugi svetovni vojni. Slovenski učenci, kot je dejal minister, se nedvomno dobro zavedajo hudodelstev fašizma in nacizma in tega, da se tovrstne stvari ne smejo več ponoviti (govor v celoti objavljamo v slovenskem, angleškem in poljskem jeziku).

 
Minister dr. Igor Lukšič na konferenci ministrov za šolstvo "Auschwitz Remembrance, Responsibility, Education"


Minister dr. Lukšič z državnim sekretarjem poljskega ministrstva za šolstvo Krzysztofom Stanowskim, veleposlanikom Šetincem in srbskim ministrom za kulturo Nebojšo Bradićem (od leve proti desni)