Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
18.11.2010  

Slovensko – Šlezijska poslovna konferenca

Katovice, Krakov, 15. in 16. november 2010 - 15. in 16. novembra 2010 je v organizaciji veleposlaništva Republike Slovenije v Varšavi in Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) v sodelovanju z regionalnima gospodarskima zbornicama v Katovicah in v Krakovu ter častnim konzulatom RS v Mysłowicah potekala slovensko-šlezijska poslovna konferenca. Namen dogodka je bila seznanitev udeležencev s poslovnimi in investicijskimi priložnostmi, ki jih nudi slovenski ter šlezijski oz. malopoljski trg ter vzpostavitev sodelovanja med sodelujočimi podjetniki.


Govor veleposlanika Marjana Šetinca na otvoritvi konference v Katovicah (na njegovi levi: g. Tadeusz Donocik, predsednik Katoviške regionalne gospodarske zbornice, g. Zbyszek Zaborowski, namestnik maršala Šlezijskega vojvodstva in g. Łukasz Łata, zastopnik šlezijskega vojvode)


Na sliki od leve proti desni: g. Marko Dolžan, predsednik društva Triglav-Rysy in predsednik uprave Polfa Łódź, g. Marjan Šetinc, veleposlanik RS na Poljskem; g. Tadeusz Donocik, predsednik Katoviške regionalne gospodarske zbornice; g. Zbyszek Zaborowski, namestnik Maršala Šlezijskega vojvodstva in g. Łukasz Łata, zastopnik šlezijskega vojvode


Poljska je lani kot edina članica EU zabeležila pozitivno gospodarsko rast. Velik notranji trg z 38 mio prebivalci v povezavi s sredstvi EU (67 mrd evrov med 2007-2013) nudi številne poslovne priložnosti domačim in tujim podjetjem, ki se jih v čedalje večji meri zaveda tudi slovensko gospodarstvo, saj se je v prvih sedmih mesecih 2010 izvoz na Poljsko povečal za kar 30 odstotkov. Šlezija predstavlja industrijski center države, v vojvodstvu pa se nahaja tudi največja posebna gospodarska cona na Poljskem z več kot 180 domačimi in tujimi podjetji. Slovenska delegacija je mdr. obiskala tudi špansko podjetje Mecalux v Gliwicah, kjer je njen vodja službe za izvoz, predstavil prednosti, ki jih nudita poljski trg in katoviška gospodarska cona, v kateri se nahaja podjetje (mdr. davčne olajšave, izobražena in ugodna lokalna delovna sila idr.).


Udeleženci Slovensko – šlezijske poslovne konference

Pomemben del programa je bil v obeh vojvodstvih posvečen neposrednim srečanjem (»business-to-business meetings«) med slovenskimi in poljskimi podjetji. Med slovenskimi udeleženci so bili mdr. Gorenje, Luka Koper, Armeton, IdeaNova, Hermes Consilium, Bernardin Group Slovenska turistična organizacija, Nivo in Musgal, s poljske strani pa se je poslovnih pogovorov udeležilo cca. 70 podjetij s področij kot so obnovljivi energetski viri, bela tehnika, turizem, prehrambena industrija, logistika, proizvodnja komponent za avtomobilsko industrijo in letalstvo.


Neposredna srečanja med slovenskimi in poljskimi podjetji v Katovicah


Neposredna srečanja med slovenskimi in poljskimi podjetji v Krakovu

Konferenco v Katovicah je spremljala televizijska hiša TV Silesia, ki ima na območju Šlezije in Malopolske več milijonov gledalcev. Za TV Silesia so bili posneti intervjuji z veleposlanikom RS na Poljskem, direktorjem katoviške gospodarske zbornice, direktorjem Polfe Łódź in slovenskim častnim konzulom v  Šleziji. Veleposlanik je dal tudi daljši intervju za Polski radio Katovice.

Novica v poljskem jeziku/Wiadomość w języku polskim