Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
13.03.2020  

Obvestilo glede mejnih kontrol na slovenskih mejah

Meja med Italijo in Slovenijo
Vstop v Slovenijo iz Italije je od 11. 3. 2020 omejen. Vzpostavljenih je 6 kontrolnih točk, in sicer Rateče, Robič, Vrtojba, Škofije, Fernetiči in Krvavi Potok. Vsi drugi mejni prehodi se bodo zaprli.

Za slovenske državljane na mejnih prehodih ni omejitev za vstop v Slovenijo. Kontrola vstopa na slovensko-italijanski meji se izvaja pri osebah, ki niso slovenski državljani oziroma v Republiki Sloveniji nimajo prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča. Preverja se, ali imajo osebe potrdilo o negativnem izvidu na koronavirus, ki jim ga je izdal pristojni organ. Potrdilo mora biti v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku in ne  sme biti starejše od treh dni. Osebi, ki nima ustreznega potrdila, se lahko prepove vstop na območje Republike Slovenije.

Slovenija je 12. 3. 2020 ob 22. uri zaprla slovensko-italijansko mejo tudi za ves avtobusni, železniški in tovorni promet. Izjeme so tovorni promet z medicinskimi pripomočki in opremo, človekoljubno pomočjo in pošto. Zaprtje meje ne velja za tovorni promet s končno destinacijo v Sloveniji.

Ostale meje
Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je uveden sistem merjenja telesne temperature potnikov, ki pridejo v Slovenijo.
Na mejah z ostalimi sosednjimi državami Republika Slovenija trenutno ne izvaja poostrenega nadzora.