Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
24.05.2018  

Svečano odkritje spomenika padlim Slovencem med 1. svetovno vojno dne 23. maja v Gorlicah

Dne 23. maja 2018 sta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Poljske Andrzej Duda v Gorlicah na jugovzhodu Poljske svečano odkrila spomenik Slovencem padlim na galicijski fronti med 1. svetovno vojno.

Predsednik Borut Pahor je v svojem nagovoru izpostavil, da je mirno reševanje sporov elementarnega pomena in da si je za mir potrebno prizadevati vsak sleherni dan. Vsem otrokom je potrebno zagotoviti srečno prihodnost.

Spregovoril je o žrtvah Velike vojne in spomnil, da največ slovenskih vojakov ni padlo na soški ali tirolski fronti, ampak daleč od doma, v Galiciji. Nagovor je predsednik Pahor sklenil z izrazi velike hvaležnosti poljskim oblastem, ki so pomagale pri postavitvi spomenika ter se poljskemu predsedniku Dudi zahvalil za prisostvovanje na pomembnem dogodku za državo Slovenijo in slovenski narod.

Poljski predsednik Duda se je predsedniku Pahorju v nagovoru uvodoma zahvalil, da je pred nekaj meseci prisostvoval odkritju spomenika posvečenega poljskim vojakom v Sloveniji in dejal, da so se na območju soške in galicijske fronte borili in padli slovenski in poljski vojaki. Za svobodo slovenskega in poljskega naroda so slednji na frontah prve svetovne vojne, zlasti v srednji in vzhodni Evropi, izgubili svoje življenje. Spomnil je še na maršala Józefa Piłsudskiego in generala Rudolfa Maistra ter ju označil za branitelja poljskih in slovenskih meja.

Slovesnost na pokopališču v Gorlicah je sklenila žalostinka Domovini Benjamina Ipavca v izvedbi poljskega vojaškega orkestra, s katero so se zbrani poklonili spominu padlim slovenskim vojakom na galicijski fronti.

 

Polaganje vencov s strani predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednika Republike Poljske Andrzeja Dude

 

Nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja

 

Spomenik padlim Slovencem med 1. svetovno vojno na pokopališču v Gorlicah