Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
06.06.2018  

Odprtje Konzulata Republike Slovenije v Lublinu

Veleposlanik Robert Krmelj je v navzočnosti vojvode Lublinskega vojvodstva Przemysława Czarneka v mestu Lublinu dne 4. junija odprl Konzulat Republike Slovenije na čelu s častnim konzulom Tomaszem Kalinowskim.

Novi Konzulat Republike Slovenije na čelu s častnim konzulom v jugovzhodnem poljskem mestu Lublin je pristojen za Lublinskega in Podkarpatsko vojvodstvo, ki imata vsaka po 2,2 milijona prebivalcev.

Dogodek odprtja novega slovenskega konzulata na čelu s častnim konzulom Kalinowskim je bil deležen precejšnje medijske pozornosti.

Po odprtju prostorov novega konzulata je v  mestnem grajskem muzeju sledila svečana predaja patentnega pisma in eksekvature častnemu konzulu Tomaszu Kalinowskemu, s čemer prejel vsa pooblastila za opravljanje svojih funkcij.

Svečanosti so se udeležili vsi visoki politični predstavniki Lublinskega vojvodstva in mesta Lublin, kot tudi predstavniki centralne vlade ter številni predstavniki akademskega, poslovnega, kulturnega in duhovnega življenja jugovzhodnega dela Poljske.

Povabljeni gosti so si ob glasbeno kulturnem programu ogledali razstavo Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove Konvencije, ki bo obiskovalcem dobro obiskanega lublinskega muzeja iz celega sveta na ogled v poljskem in angleškem jeziku še dober teden.

Napisna tabla Konzulata RS v Lublinu

 

 

Iz leve strani: Przemysław Czarnek, častni konzul Tomasz Kalinowski, veleposlanik Robert Krmelj

 

 

Svečani akt otvoritve prostorov Konzulata RS v Lublinu

 

 

Podpisovanje slovesne izjave častnega konzula Tomasza Kalinowskega

 

 

Nagovor veleposlanika Roberta Krmelja v mestnem muzeju v Lublinu

 

Zbrani gostje na svečani prireditvi ob igranju slovenske himne

 

Razstava Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove Konvencije