Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
26.04.2011  

Zakonodajni referendumi, ki bodo 5. junija 2011

Obveščamo vas, da je Državni zbor RS na izredni seji 22. aprila 2011 odločil, da bodo 5. junija 2011 potekali trije zakonodajni referendumi in sicer:
- zakonodajni referendum o Zakoni o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno,
- zakonodajni referendum o Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju,
- zakonodajni referendum o Zakonu o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

Podrobnosti o referendumih objavlja Državna volilna komisija (DVK) na spletni strani www.dvk.gov.si ter tudi Veleposlaništvo RS v Varšavi na svoji spletni strani.

Glasovanje bo potekalo tudi v prostorih Veleposlaništva RS v Varšavi in sicer 5. junija 2011 od 9h do 17h. Postopek glasovanja poteka na enak način kot na volišču v Sloveniji (identifikacija volivca z osebnim dokumentom, podpis volivca, glasovanje z glasovnico).

Državna volilna komisija bo s sklepom imenovala člane volilnega odbora. V primeru, da želite biti član volilnega odbora (ste državljan RS in boste najpozneje 5. junija 2011 dopolnili 18 let) nam prosim to sporočite do petka, 13. maja 2011 na elektronski naslov vvr(at)gov.si. Vsak član ima lahko tudi svojega namestnika.

SPLOŠNE INFORMACIJE ZA VOLIVCE
Podrobnosti glede izvedbe referenduma v tujini bodo dostopne na: www.dvk.gov.si.

ZDOMCI (začasno v tujini) se lahko prijavijo za glasovanje na referendumu:
- na Veleposlaništvu RS v Varšavi
- po pošti v tujino

Za obe obliki glasovanja se morajo prijaviti pri Državni volilni komisiji najpozneje do 21. maja 2011 (obrazec je dosegljiv na tej povezavi).
 
IZSELJENCI (državljani RS s stalnim prebivališčem v tujini):
- na Veleposlaništvu RS v Varšavi
- po pošti, pri čemer pa mora volivec zahtevati tako glasovanje pri Državni volilni komisiji. Rok za vložitev zahtevka za glasovanje po pošti je 21. maja 2011 (obrazec je dosegljiv na tej povezavi).
Izseljenec, ki bo na dan 5. junija 2011 v Republiki Sloveniji, se lahko odloči, da bo glasoval na posebnem volišču – tako imenovana volišča »OMNIA«. Za to volišče se mora prijaviti najpozneje 2. junija 2011. Natančni naslovi volišč »OMNIA« bodo objavljeni na spletni strani www.dvk.gov.si kot tudi instruktivni obrazci za prijavo.

Podpisane in skenirane zahtevke je potrebno posredovati na elektronski naslov Državne volilne komisije rvk(at)gov.si ali na njihovo številko faksa 00386 1 4331 269.