Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
15.11.2011  

Obisk gospodarske delegacije na Poljskem

Med 26. in 28. oktobrom 2011 je v organizaciji slovenskega veleposlaništva v Varšavi, Gospodarske zbornice Slovenije, društva Triglav-Rysy ter poljske gospodarske zbornice potekala tridnevna slovensko-poljska poslovna konferenca v Varšavi in Lodžu. Dogodka se je s slovenske strani udeležilo 14 podjetij s področij kot so strojništvo, kemična industrija, transport in logistika, farmacevtska industrija, gradbeništvo in agroživilska industrija. Na poljski strani je bilo prisotnih okoli 100 podjetij s področij kot so prehrambna industrija, energetika, avtomobilska industrija, inženirstvo, gradbeništvo, kmetijstvo, logistika in bela tehnika.

 

Namen poslovnega foruma je bila seznanitev s poslovnimi in investicijskimi priložnostmi, ki jih nudita Poljska in Slovenija, pri čemer so osrednji del dogodka predstavljala neposredna B2B srečanja med slovenskimi in poljskimi poslovneži, ki so bila organizirana v Varšavi in Lodžu.

Prvi dan konference je potekal na sedežu poljske gospodarske zbornice, kjer je udeležence pozdravil predsednik poljske gospodarske zbornice Andrej Arendarski.

Ekonomska svetovalka na slovenskem veleposlaništvu v Varšavi, Tatjana Pirc je opozorila na dejstvo, da čedalje več slovenskih podjetij prepoznava poslovne priložnosti, ki jih nudi 38 milijonski poljski trg, saj se je v preteklem letu slovenski izvoz na Poljsko povečal za kar 34,4%, bilateralna menjava je narasla na 26,4% ter z 1,046 mrd evrov zopet dosegla visoko raven pred izbruhom finančno-gospodarske krize. Poljska je sedaj naš 5. najpomembnejših zunanjetrgovinski partner. Okrepljena dinamika bilateralnih gospodarskih odnosov se mdr. odraža v dejstvu, da je lani Apis-Vita kot prvo slovensko podjetje uspešno sodelovalo pri privatizaciji državnih podjetij na Poljskem, na začetku oktobra pa je potekal prvi t.i. „Slovenski dan na varšavski borzi“, ki predstavlja največjo borzo v regiji Srednje in Vzhodne Evrope in na kateri od maja 2011 kotirajo tudi delnice Nove KBM.

Zvečer je v organizaciji veleposlaništva potekalo srečanje med udeleženci poslovne konference ter slovenskimi podjetniki, ki že uspešno delujejo na poljskem trgu. Srečanje je bilo namenjeno izmenjavi izkušenj med slovenskimi podjetniki, ki so zainteresirani za poslovanje s Poljsko in podjetniki, ki že delujejo na tem zahtevnem trgu.

V četrtek, 27. oktobra se je poslovni forum nadaljeval v prostorih farmacevtskega podjetja Polfa Lodž, ki ga vodi slovenski podjetnik Marko Dolžan, predsednik slovensko-poljskega društva Triglav Rysy. Sledila so neposredna B2B srečanja med slovenskimi in poljskimi podjetji. Program v Lodžu se je zaključil s koncertom in otvoritvijo razstave violin Slavice Janosević, čemur je sledil skupni sprejem s predstavniki Poljsko-angleške zbornice z degustacijo slovenskih vin.

 

Tretji dan so slovenski udeleženci poslovnega foruma obiskali predstavništvo podjetja Gorenje v Ożarów Mazowieckem. Sprejel jih je direktor podjetja Franc Rogan, ki je predstavil specifičnosti poslovanja na Poljskem.