Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
25.11.2011  

Slovenski poslovnež Marko Dolžan prejemnik Slovenske nagrade za družbeno odgovornost HORUS 2011

IRDO- Inštitut za razvoj družbene odgovornosti in PRSS – Slovensko društvo za odnose z javnostmi, pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS dr. Danila Türka, sta 24. novembra v Kazinski dvorani SNG Maribor razglasila prejemnike Slovenske nagrade za družbeno odgovornost HORUS 2011. V kategoriji »Podjetnik s slovenskimi koreninami, ki deluje v zamejstvu oz. po svetu« je zmagal Marko Dolžan, predsednik uprave farmacevtskega podjetja Polfa Lodz SA na Poljskem. Z 80,31% vseh možnih točk je Dolžan prejel posebno nagrado Horus 2011 v tej kategoriji. Dolžan je na tekmovanju kandidiral na predlog slovenskega  veleposlaništva v Varšavi.

Marko Dolžan je že več kot dvajset let aktivno prisoten na poljskem gospodarskem tržišču. Sprva kot direktor podjetja Lek Polska, od leta 2005 pa kot lastnik in direktor podjetja Polfa Lodz, ki se poskuša prebiti v skupino petdesetih najuspešnejših farmacevtskih podjetij na Poljskem. Njegove poslovne usmeritve so vlaganje v razvoj družbe, povečevanje števila zaposlenih in povečevanje deleža izvoza.

Dolžan si že vrsto let prizadeva za krepitev gospodarskega in kulturnega sodelovanja med Slovenijo in Poljsko. Je ustanovitelj in predsednik Društva slovensko-poljskega prijateljstva Triglav-Rysy. Aktivno prispeva h poglobitvi sodelovanja med državama in ljudmi na gospodarskem, kulturnem in družbenem področju. V svoji utemeljitvi je ocenjevalna komisija posebej izpostavila prizadevanja M. Dolžana za krepitev slovenske identitete na vseh družbenih področjih, širše od gospodarske dejavnosti, tudi na področju turizma, ter njegovo finančno podporo humanitarnim in drugim pobudam. Poudarila je tudi Dolžanovo prepoznavnost v poljski skupnosti, ki se mdr. odraža v številnih priznanjih, ki mu jih je dodelila poljska država.

Slovensko veleposlaništvo Marko Dolžanu iskreno čestita h nagradi, ki je dokaz ne le njegovega uspešnega poslovanja na Poljskem, temveč tudi priznanje za njegov širši družbeni angažma in prispevek h poglobitvi slovensko-poljskega prijateljstva.