Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
03.12.2013  

Mednarodni zgodovinsko-literarni simpozij o Trstu kot stičišču različnih kultur Srednje in Vzhodne Evrope (Varšava, 27.-28. november 2013)

V dneh 27. in 28. novembra 2013 je v prostorih italijanskega kulturnega inštituta v Varšavi potekal mednarodni zgodovinsko-literarni simpozij o Trstu kot stičišču različnih kultur Srednje in Vzhodne Evrope.

Dogodek je potekal v organizaciji Avstrijskega kulturnega foruma, Italijanskega kulturnega inštituta in veleposlaništva RS v Varšavi, z udeležbo predstavnikov Slovenije, Italije in Avstrije. Namen dogodka je bila predstavitev pestre in bogate zgodovine in kulture Trsta poljskemu občinstvu, ki se je dogodka udeležilo v velikem številu.

Prvi dan simpozija sta potekali dve okrogli mizi o tržaški zgodovini in literaturi, ki se tesno prepletata tudi s Slovenijo. Na okrogli mizi na temo zgodovine je bila predvidena tudi udeležba slovenskega zgodovinarja Jožeta Pirjevca, ki pa se dogodka žal ni mogel udeležiti.

                    

Na okrogli mizi o literaturi je sodeloval slovenski pisatelj Dušan Jelinčič, ki živi in deluje v Trstu. V svojem nastopu je poudaril, da ima Trst še vedno zelo pomembno funkcijo v slovenski literaturi. Po njegovem prepričanju Trst zaseda drugo mesto v moči slovenske literature, in sicer takoj za Ljubljano. To se lahko potrdi s številom in kakovostjo tam delujočih literatov. Kar trije med njimi so prejemniki Prešernove nagrade za književnost, veliko literatov pa nagrade Prešernovega sklada in drugih nagrad. V svojem govoru je poudaril tudi pomen Trsta kot stičišča različnih kultur in mesta, ki je imelo veliko vlogo in pomembno vplivalo na umetniški opus nekaterih znanih literatov različnih narodnosti, pri čemer je izpostavil Kosovela, Sveva, Magrisa, Joycea in Slataperja.

                     

                    

Drugi dan simpozija so si obiskovalci lahko ogledali delček tržaške zgodovine tudi v fotografski razstavi, ki je na ogled ponudila fotografije zgodovinskih stavb tržaškega pristanišča. Dvodnevni dogodek pa je zaključil odličen koncert ženskega tria Rusalka iz tržaškega glasbenega konservatorija.