Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
28.05.2017  

Promocijski dan Luke Koper v Varšavi, 25.5.2017

Luka Koper je v četrtek, 25. maja 2017, v Varšavi predstavila svoje velike prednosti kot ključne pomorske luke v severnem Jadranu, ki postaja vedno pomembnejša tudi za poljske izvoznike in uvoznike. O tem priča naraščajoči obseg pretovora iz Poljske in pretovora namenjenega temu trgu, ki se opravi preko Luke Koper. Destinacije, ki so v tem okviru najbolj pomembne, saj omogočajo pomembne časovne prihranke, so Sredozemlje, Bližnji in Daljni Vzhod.

Udeležence je uvodoma pozdravil veleposlanik Robert Krmelj. V nagovoru je izpostavil pomembnost Luke Koper in Slovenije kot ključne države tranzita na Transevropskem jedrnem koridorju med Baltikom in Jadranom, ki jo vedno bolj prepoznava tudi Poljska in njeno gospodarstvo. Med drugim je izpostavil naraščajočo blagovno menjavo med državama v zadnjih dveh letih, ki je lani dosegla rekordnih 1,5 milijard EUR. Prav tako je izpostavil tudi povečanje obsega investicij med državama, kar predstavlja dobro podlago za nadaljnjo krepitev gospodarskih vezi med državama.

 Udeležence je nagovoril tudi predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić.

V okviru programa so bile udeležencem posredovane ključne informacije o Luki Koper (terminali, organizacija, glavne morske in celinske povezave, pomembni kontakti). Čedomir  Bojanić, predsednik Sekcije pristaniških špediterjev pri GZS je predstavil postopke in vlogo pristaniških špediterjev v Luki Koper, v okviru delavnice pa tudi carinske postopke v Luki Koper. O železniških storitvah med Koprom in Poljsko je spregovoril Stephen Archer, predsednik uprave Baltic Rail AS.

Gospod Borut Čok, predstavnik za poljski trg, se je v okviru svoje predstavitve osredotočil na konkretne skupine tovorov, ki so v Luki Koper predmet pretovora za poljski trg – v tem tudi poljska jabolka. Predstavljen je bil tudi primer dobrega sodelovanja Luke Koper in mednarodne logistične mreže SSIL.

Program je vključeval tudi B2B mreženje slovenskih in poljskih podjetij. Poljski udeleženci so se vidno zanimali za vzpostavitev dodatnega poslovnega logističnega sodelovanja z Luko Koper.