Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
08.12.2010  

Svetovni dnevi sodobne slovenske literature »Regije Evrope in sveta«

29.11.-02.12.2010 so v Katowicah in Sosnowiecu potekali Svetovni dnevi sodobne slovenske literature »Regije Evrope in sveta« pod častnim pokroviteljstvom Veleposlanika RS Marjana Šetinca, ČK RS Mieczyslawa Baranskega, namestnice rektorja Šlezijske univerze prof. hab.dr. Barbare Kożusznik in župana mesta Sosnowieca Kazimierza Górskega.

Organizatorji tega dogodka so bili Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, ter Inštitut za slovansko filologijo Filološke fakultete Šlezijske univerze. Projekcije slovenskih filmov sta omogočili Filmski sklad RS, RTV Slovenija in Center za filmsko umetnost »Silesia Film«.

V okviru festivala so v Šleziji gostovali med drugimi: pisateljica in prevajalka Polona Glavan, pisatelj Vlado Žabot ter filozofinja Katarina Šetinc, ki je govorila o slovenskem ljudskem izročilu.  Program je ob predavanjih zajemal tudi projekcije kratkometražnih in celovečernega filma ter literarne večere. Dneve sodobne slovenske literature je pripravila Barbara Upale, lektorica slovenskega jezika na Šlezijski univerzi, uvodno predstavitev pa je imela prof. hab. dr. Bożena Tokarz.

Uresničitev dogodka so omogočili sponzorji – Združenje Triglav-Rysy, mesto Sosnowiec, Šlezijska univerza in JAK.