Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
08.02.2011  

Mednarodna donatorska konferenca 'Solidarnost z Belorusijo'

Varšava, 2. februarja 2011 – V Varšavi je 2. februarja 2011 potekala mednarodna donatorska konferenca 'Solidarnost z Belorusijo', ki jo je na pobudo poljskega ministrstva za zunanje zadeve Radosława Sikorskega organiziralo poljsko Ministrstvo za zunanje zadeve. Generalni direktor Ministrstva za zunanje zadeve, veleposlanik Andrej Benedejčič, je na konferenci predstavil slovenska stališča.
 
Konference so se udeležili predstavniki vlad in nevladnih organizacij iz držav članic Evropske unije, kandidatk za članstvo v EU, s strani Evropske komisije se je konference udeležil komisar za širitev v Štefan Fülle (njegov govor je dostopen na http://www.eu-un.europa.eu/articles/en/article_10632_en.htm), ZDA, Kanade, Švice, Norveške in držav članic Vzhodnega partnerstva (z izjemo Belorusije). Konferenca je bila namenjena tako zbiranju finančnih sredstev za podporo civilni družbi v Belorusiji kot tudi izmenjavi mnenj o nadaljnjih korakih pomoči. Na konferenci je bilo tako zbranih 87 milijonov evrov za podporo civilni družbi, nekatere države pa so ponudile tudi več štipendij za beloruske študente.

Generalni direktor Benedejčič je na konferenci povedal, da Slovenija obsoja politično nasilje, ki smo mu bili priča v Belorusiji, in se zavzema za izpustitev vseh političnih zapornikov. Potrdil je podporo Slovenije uvedbi usmerjenih sankcij, ki jih je sprejel Svet za zunanje zadeve EU 31. januarja v Bruslju, t.j. potovalnim omejitvam in zamrznitvi premoženja odgovornim za poneverbe volilnih izidov in povolilno nasilje.  Ob tem je še potrdil zavzetost Slovenije za začetek pogajanj o Sporazumu o vizumskih olajšavah, ki predvideva zmanjšanje administrativnih ovir pri potovanju navadnih beloruskih državljanov v EU.