Veleposlaništvo RS Varsava /Poslovne priložnosti na Poljskem /Avtomobilski sektor /

Poljska avtomobilska industrija

Poljska predstavlja enega od glavnih proizvajalcev motornih vozil v Evropi. Obrate na Poljskem imajo Fiat Auto Poland, Opel Polska, General Motors, MAN, Isuzu ter proizvajalci komponent kot so Delphi, Brembo in Magnetti Marelli. Najpomembnejši izvozni trgi so Nemčija, Italija, Velika Britanija in Španija. Največ delovnih mest je ustvarjenih s proizvodnjo avtomobilskih komponent, s proizvodnjo motorjev in voznih podstavkov ter električno opremo.

Kot je poudarila večina predstavnikov avtomobilske industrije, ki imajo svoje obrate na Poljskem, je poljska delovna sila (zaenkrat) še vedno cenovno konkurenčna, visoko usposobljena in učinkovita, kar je tudi razlog, da ima večina vodilnih proizvajalcev motornih vozil svoje obrate na Poljskem. Kot sta poudarila predsednika uprave Fiat Polska in General Motors Manufacturing Poland, veljajo njune tovarne za najuspešnejše v celotni skupini podjetij.

Poljska je hkrati tudi pomemben proizvajalec avtomobilskih komponent, ki jih izvaža na druge evropske trge, v Turčijo, Brazilijo, Rusijo ter Mehiko. Poljska podjetja pri tem črpajo sredstva iz skladov EU.

Kot posledica gospodarske krize je sicer na Poljskem v teh letih upadla proizvodnja motornih vozil, vendar se je prodaja nato konsolidirala. Pri tem poskušajo proizvajalci motornih vozil na različne načine zmanjšati stroške proizvodnje - tudi z uporabo identičnih komponent za različne modele avtomobilov. Poljska avtomobilska industrija je prisiljena k takim ukrepom predvsem zaradi močne azijske konkurence.

Po finančno-gospodarski krizi je bilo zaznati okrevanje avtomobilske industrije v obliki prevzemov ter tendenco, da so veliki proizvajalci vozil povečali število dobaviteljev, ki jim proizvajajo avtomobilske komponente, saj ne želijo biti odvisni le od enega samega dobavitelja. Omenjen trend odpira nove poslovne priložnosti za majhne proizvajalce avtomobilskih komponent oz. so se povečale možnosti njihovega dostopa do velikih avtomobilskih korporacij. 

Predvsem naraščajoča kupna moč srednjega in višjega sloja na Kitajskem predstavlja ogromen potencial za povečanje prodaje evropskih avtomobilskih znamk, ki imajo velik ugled in veljajo za prestižne na tamkajšnjem trgu.

 

KATALOG POLJSKE AVTOMOBILSKE INDUSTRIJE

Zbornica poljske avtomobilske industrije (op. Polska izba motoryzacji) je izdala aktualiziran katalog poljske avtomobilske industrije. Katalog izhaja in se vsakoletno dopolnjuje že od leta 2000. Predstavlja pomemben vir informacij za podjetja, ki iščejo potencialne partnerje v okviru te branže.

Katalog je edina publikacija na poljskem trgu, ki na tako širok način predstavlja podjetja avtomobilske industrije. Je vir informacij za podjetja, ki potrebujejo informacije o konkretnih proizvajalcih in o konkretnih izbranih proizvodih. Pripravljen je v osmih jezikih (poljski, angleški, nemški, ruski, francoski, češki, španski in italijanski) in ponuja naslednje podatke o posameznem podjetju: kontaktni podatki, seznam certifikatov, ki jih ima podjetje, število zaposlenih, leto ustanovitve, države/regije izvoza ter proizvodni asortiment. Katalog ponuja tudi informacije o posebnih ekonomskih conah in sejemski koledar za tekoče leto.