Veleposlaništvo RS Varsava /Poslovne priložnosti na Poljskem /Industrija bele tehnike in elektronike /

Industrija bele tehnike in elektronike na Poljskem

Poljska je največji proizvajalec LCD zaslonov v Evropi ter evropski voditelj na področju proizvodnje gospodinjskih aparatov (eden od treh v Evropi prodanih aparatov je bil proizvoden na Poljskem). V državi proizvajajo vsi največji proizvajalci gospodinjskih aparatov, največji tržni delež pa imajo Bosch/Siemens, Elektrolux, Amica, Indesit in Whirlpool.  Prisotna sta tudi LG Sharp in Toshiba, nedavno pa sta tovarne odprla tudi Samsung in Jabil. Razlog za odločitev za namestitev proizvodnje na Poljskem je odlična geografska lokacija na stičišču pomembnih transportnih in trgovinskih poti na relaciji sever-jug in vzhod-zahod, velik notranji trg in dostop do evropskega trga ter relativni nizki stroški visoko kvalificirane delovne sile.

80% proizvodnje bele tehnike je namenjeno izvozu. Domače povpraševanje po beli tehniki je tradicionalno nizko, povečanje kapacitet je povezano z naraščajočim povpraševanjem večine evropskih trgov.

V sektorju gospodinjskih aparatov je na Poljskem zaposlenih približno 20.000 oseb. Investicije v sektorju so vredne približno 750 mio evrov; na Poljskem že deluje 25 tovarn gospodinjskih aparatov. Proizvodnja je locirana v petih vojvodstvih: Spodnješlezijskem, Lodžskem, Velikopoljskem, Podkarpatskem in Podlaškem vojvodstvu. Glavna središča so Vroclav, Lodž in Wronki pri Poznanu.


Izbrana podjetja na področju gospodinjskih aparatov

ZELMER

Proizvodne kapacitete družbe Zelmer so locirane v Rzeszówu in v podkarpatski regiji.  Največje kupce podjetja Zelmer predstavljajo Rusija (32%), Turčija (17%), Češka (16%) in Ukrajina (16%). Na trgu manjših gospodinjskih aparatov zaseda Zelmer tretje mesto v regiji Srednje in Vzhodne Evrope.

BSH

Bosch Siemens ima v Lodžu tri proizvodne objekte in velika skladišča v kraju Bukowiec pri Lodžu. Podjetje je zgradilo novo skladišče v Widzewu za skladiščenje pralnih strojev in sušilcev, ki so montirani v Lodžu in nato z vlaki dostavljeni v Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo. Skladišče bo opremljeno z vgrajeno železniško rampo. Gradnja skladišča je stala 6,4 mio evrov. 

Poleg tovarne v Lodžu s 1.400 zaposlenimi ima BSH lastni center za razvoj in raziskave sušilcev za oblačila ter center za računalniške storitve. Približno 75% proizvodnje je namenjeno izvozu, ostali delež pa je namenjen domači prodaji. Podjetje BSH proizvaja na Poljskem pralne in pomivalne stroje, nima pa še proizvodnje hladilnikov in štedilnikov.

INDESIT

Podjetje ima 4 obrate v Lodžu in Radomskem, v katerih dela več kot 3 tisoč zaposlenih. Načrtuje otvoritev lastnega centra za razvoj in raziskave, v katerem naj bi razvijali nove modele gospodinjskih aparatov ter varčnejše in manj hrupne tehnologije. V prihodnje želi Indesit v Lodž pripeljati tudi svoje dobavitelje (že zdaj ima polovica od 250 dobaviteljev tujih in poljskih podjetij kapacitete na Poljskem).

LG in Samsung

Imajo že svoje tovarne na Poljskem in načrtujejo gradnjo novih tovarn. Poljske tovarne LG, Samsung, Bosch in Siemens proizvajajo  15 mio kosov pralnih strojev, hladilnikov in štedilnikov na leto.