Veleposlaništvo RS Varsava /Gospodarsko sodelovanje /Investicije in podjetništvo /

Investicije in podjetništvo

Poljska agencija za tuje investicije še posebej izpostavlja možnosti investiranja v naslednje perspektivne sektorje: avtomobilski, letalska industrija, strojna in jeklarska industrija, storitveni centri, razvoj in raziskave, informacijska tehnologija, telekomunikacije, energetika, biotehnologija, elektronika, trg gospodinjskih aparatov, gradnja ladij (plovil-jahte), obnovljivi viri energije. Omenjena agencija nudi investitorjem brezplačno pomoč pri iskanju najboljše lokacije za investiranje, pri iskanju partnerjev in dobaviteljev, različne spodbude ter podporo v celotnem investicijskem procesu.  

Izpostaviti pa želimo, da si Poljaki izredno prizadevajo pritegniti inovativna podjetja  iz vseh sektorjev gospodarstva. Posebne spodbude namenjajo start-up podjetjem.     

Tuji investitorji vidijo prednosti Poljske kot lokacije za njihove investicije v dobro izobraženi in usposobljeni delovni sili, ki je relativno cenejša kot primerljive EU države. Privlačnost Poljske za tuje investitorje pa se kaže tudi v bližini najpomembnejših trgov, politični stabilnosti ter v velikosti države.  

Ameriška revija US News & World Report tako Poljsko uvršča na tretje mesto glede privlačnosti za tuje investitorje. Omenjena revija poudarja tudi, da je v času svetovnih sprememb in negotovosti, vlaganje v Poljsko stabilno in varno, saj je poljsko gospodarstvo v dobrem stanju, ter ga regionalni pretresi (tu je mišljen predvsem Brexit) niso prizadeli.