Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /

Vlada Republike Slovenije je preklicala pandemijo. Sklep o preklicu je v veljavo stopil s 15. majem 2020.

Vlada Republike Slovenije je spremenila tudi ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na nadzornih točkah na notranjih mejah Slovenije. In sicer je odpravila tudi obvezno sedemdnevno karanteno za državljane EU ter hkrati uvedla 14-dnevno karanteno za:
• osebe iz tretjih držav, ki nimajo stalnega ali začasnega bivališča v državah Evropske unije,
• osebe, ki imajo stalno ali začasno bivališče v državah Evropske unije in so zapustile Evropske unije za več kot 14 dni.

Predvidenih je tudi nekaj izjem. Karantena tako ne bo obvezna za:
• osebe, ki se v Sloveniji udeležijo pogreba bližnjega sorodnika in našo državo zapustijo še isti dan ter imajo dokazilo o datumu in uri pogreba.
• osebe, ki izvajajo prevoz blaga v Slovenijo ali iz nje v tretjo državo, ter za tovorni promet iz tretjih držav v tranzitu
• osebe z diplomatskim potnim listom in
• osebe, ki zagotavljajo nujne storitve, za katere jim je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, in bi lahko zaradi neizvajanja teh storitev zaradi odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode.
• pripadniki služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev in za osebe, ki izvajajo humanitarne prevoze za Slovenijo, ki so prestopali mejo zaradi izvajanja svojih nalog.

Strogi ukrepi ostajajo v veljavi za tuje državljane, ki na slovensko mejo prihajajo z vidnimi znaki okužbe zgornjih dihal ali s pozitivnim izvidom okužbe z novim koronavirusom. Takim tujcem lahko Slovenija zavrne vstop. Če pa bo oseba s stalnim prebivališčem v Sloveniji ob vstopu v državo navedla, da je okužena z novim koronavirusom ali ima očitne bolezenske znake, bo od obmejnega policista dobila navodilo za takojšnjo obvezno vzpostavitev telefonskega stika z izbranim osebnim zdravnikom ali službo nujne medicinske pomoči.