Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /

MEJNE KONTROLE NA SLOVENSKIH MEJAH

Meja med Italijo in Slovenijo

Vstop v Slovenijo iz Italije je od 11. 3. 2020 omejen. Vzpostavljenih je 6 kontrolnih točk, in sicer Rateče, Robič, Vrtojba, Škofije, Fernetiči in Krvavi Potok. Vsi drugi mejni prehodi so zaprti.
 
Za slovenske državljane na mejnih prehodih ni omejitev za vstop v Slovenijo. Kontrola vstopa na slovensko-italijanski meji se izvaja pri osebah, ki niso slovenski državljani oziroma v Republiki Sloveniji nimajo prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča. Preverja se, ali imajo osebe potrdilo o negativnem izvidu na koronavirus, ki jim ga je izdal pristojni organ. Potrdilo mora biti v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku in ne sme biti starejše od treh dni. Osebi, ki nima ustreznega potrdila, se lahko prepove vstop na območje Republike Slovenije.

Slovenija je 12. 3. 2020 ob 22. uri zaprla slovensko-italijansko mejo tudi za ves avtobusni, železniški in tovorni promet. Izjeme so tovorni promet z medicinskimi pripomočki in opremo, človekoljubno pomočjo in pošto. Zaprtje meje ne velja za tovorni promet s končno destinacijo v Sloveniji.

Ostale meje

Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je uveden sistem merjenja telesne temperature potnikov, ki pridejo v Slovenijo.
Na mejah z ostalimi sosednjimi državami Republika Slovenija trenutno ne izvaja poostrenega nadzora.

 ___________________________________________________________________________


Priporočila slovenskih organov v zvezi s COVID-19

Nacionalni inštitut za javno zdravje je izdelal priporočila za vse, ki prihajajo v Slovenijo z območij izbruha koronavirusa oziroma se morda tja odpravljajo.

Ministrstvo za zunanje zadeve sicer nenujna potovanja v rizične države odsvetuje.

Prihod z območja izbruha koronavirusa

Če ste se zadrževali na območjih z izbruhom koronavirusa oziroma ste bili v stiku z nekom, ki prihaja s takšnega območja, in ste zboleli (kašelj, vročina, težko dihanje), svetujemo, da:
• ostanete doma in se izogibate stikom z drugimi ljudmi,
• pokličete izbranega ali dežurnega zdravnika in mu opišete svoje stanje,
• ne hodite v dnevne ambulante in urgence ampak se ustavite na posebnih vstopnih točkah za odvzem brisa
• upoštevate druga navodila zdravnika in pristojnih služb, higieno kašljanja, itd.

 

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom je Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Infekcijsko kliniko in Ministrstvom za javno upravo vzpostavil klicni center.

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro

 

Podrobnosti in priporočila za ravnanje so na voljo tudi na posebni spletni strani Vlade Republike Slovenije https://www.gov.si/teme/koronavirus/ in https://www.nijz.si/.