Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /Poljska /

Poljska

Poljska je 13. junija odpravila nadzor in omejitve pri prehodu notranjih meja EU (prost vstop, izstop in tranziti skozi državo brez obveznosti karantene). Za vstop in izstop iz države ni omejitev. Več informacij je na voljo na povezavi: https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel in https://www.gov.pl/web/koronawirus/aktualne-zasady-i-ograniczenia.

Vsem, ki se odločajo za potovanje na Poljsko ali se v državi že nahajajo priporočamo, da se dobro seznanijo z regionalno ureditvijo, ter omejitvami: seznam omejitev pa na povezavi https://www.gov.pl/web/koronawirus/regionalne-obostrzenia-dla-wybranych-powiatow (v poljščini).

POMEMBNO: omejitve za obdobje od 28. decembra 2020 do 31. januarja 2021
Od 28. decembra 2020 do 31. januarja 2021 se uvede 10-dnevna karantena za osebo, ki na Poljsko prispejo z organiziranim prevozom (letalo, vlak, avtobus, trajekt).

Informacije so na voljo tudi na posebni COVID-19 strani vlade Republike Poljske. 
- http://gov.pl/koronawirus (v poljščini)
- https://www.gov.pl/web/coronavirus (v angleščini)
- https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel (informacija v angleščini glede vstopnih pogojev na Poljsko v času izvajanja ukrepov)

Informacije o epidemioloških priporočilih na posameznih področjih so na voljo na strani glavnega sanitarnega inšpektorja (v poljščini): https://gis.gov.pl/aktualnosci/wytyczne-zamieszczone-na-stronach-poszczegolnych-ministerstw-we-wspolpracy-z-gis/

Kontaktna številka za dodatne informacije in pomoč je 800 190 590.
Za urgentno pomoč - klic v sili se pokliče nujno pomoč na 112.


____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

POLJSKA je v Sloveniji na rdečem seznamu držav. Na rdeč seznam so uvrščene države, za katere obstaja visoko tveganje za okužbo z virusom SARS-CoV-2. Vse informacije o omejitvah, pogojih vstopa in karantene najdete na vladnem portalu GOV.SI (https://www.gov.si/teme/koronavirus/),  v rubriki PREHAJANJE MEJA.

RDEČI seznam: Osebo, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima prebivališče v državi na rdečem seznamu ali prihaja iz te države, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v 10-dnevno karanteno.

Oseba pa v karanteno ne bo napotena:
- če ob prehodu meje predloži negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU oz. državi članici schengenskega območja;
- spada med izjeme, za katere se osebo ne napoti v karanteno in tudi ne potrebuje negativnega testa. Seznam izjem je dostopen na povezavi: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/

(Posodobitev: 15. januar 2021)