Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /Poljska /

Poljska

Aktualno stanje – prehajanje meje in karantena

Poljska je s 13. junijem odpravila nadzor in omejitve pri prehodu notranjih meja EU (svoboden vstop, izstop in tranziti skozi državo brez obveznosti karantene). Za vstop v državo se ne zahteva negativni COVID-19 test.

Omejitve še naprej ostajajo pri prehajanju zunanje meje EU.

Več informacij je na voljo na povezavi: https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel in https://www.gov.pl/web/koronawirus/aktualne-zasady-i-ograniczenia.

Poljska je 8. avgustom 2020 prestopila na notranji regionalni pristop uvajanja omejitev na najbolj prizadetih območjih. Okrožja in vojvodstva so razdeljena na zeleni, rumeni in rdeči seznam.  Vsem, ki se odločajo za potovanje na Poljsko priporočamo, da se dobro seznanijo z regionalno ureditvijo in preverijo ali vojvodstvo oz. okrožje, kjer načrtujejo potovanje, spada med rumena ali rdeča območja. Za ta območja veljajo dodatne in strešje omejitve. Aktualni seznam lahko najdete na povezavi https://www.gov.pl/web/koronawirus/powiaty-z-restrykcjami, seznam omejitev pa na povezavi https://www.gov.pl/web/koronawirus/regionalne-obostrzenia-dla-wybranych-powiatow (v poljščini).

Informacije so na voljo tudi na posebni COVID-19 strani vlade Republike Poljske. 
- http://gov.pl/koronawirus (v poljščini)
- https://www.gov.pl/web/coronavirus (v angleščini)
- https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel (informacija v angleščini glede vstopnih pogojev na Poljsko v času izvajanja ukrepov)
Informacije o epidemioloških priporočilih na posameznih področjih so na voljo na strani glavnega sanitarnega inšpektorja (v poljščini): https://gis.gov.pl/aktualnosci/wytyczne-zamieszczone-na-stronach-poszczegolnych-ministerstw-we-wspolpracy-z-gis/

Kontaktna številka za dodatne informacije in pomoč je 800 190 590.
Za urgentno pomoč - klic v sili se pokliče nujno pomoč na 112.
 
(Posodobitev: 28. september 2020)