Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /Poljska /

Poljska

Vsem, ki se odločajo za potovanje na Poljsko ali se v državi že nahajajo priporočamo, da se dobro seznanijo z regionalno ureditvijo ter omejitvami. Seznam omejitev pa na povezavi https://www.gov.pl/web/coronavirus/temporary-limitations  (v angleščini). Pri načrtovanju poti znotraj EU si lahko pomagate tudi s spletno aplikacijo Re-open Europe.

Potniki, ki vstopajo v Poljsko preko notranje EU/Schengenske meje in Turčije (točen seznam držav dostopen tu) morajo v izogib 10-dnevni karanteni na zahtevo mejne straže ali policista predložiti negativni diagnostični Sars-Cov-2 test (PCR ali antigen) v poljščini ali angleščini, ki ni starejši od 48 ur. Izjema od obvezne karantene velja tudi za osebe, ki so že cepljene proti COVID-19 (zaključile celoten potek celjenja z izbranim cepivom in je od zadnjega cepljenja preteklo 14 dni) ter jim je bilo izdano potrdilo o cepljenju s cepivom, odobrenim za promet v Evropski uniji ter prebolevniki, če od okužbe še ni preteklo šest mesecev, kar dokazujejo s potrdilom v poljskem ali angleškem jeziku.

Otroci, mlajši od 12 let, so oproščeni karantene, če potujejo z odraslimi, ki imajo negativni Sars-Cov-2 test (PCR ali antigen) oziroma so cepljeni proti Covid-19.

Potniki, ki so bili ob prihodu v državo napoteni v karanteno lahko opravijo test, katerega negativni rezultat jih omogoči skrajšanje karantene.

Več informacij na: https://strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/informacje-dla-podrozny/9081,Kwarantanna-po-przekroczeniu-granicy.html oziroma https://www.strazgraniczna.pl/pl/cudzoziemcy/covid-epidemia-koronawi/8578,Outbreak-of-coronavirus-rules-of-entry-and-stay-on-the-territory-of-the-Republic.html (v angleščini in poljščini) ter na vladni stran:
https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel (v angleščini).

Potniki, ki vstopajo v Poljsko preko zunanje Schengenske meje, morajo na zahtevo mejne straže ali policista predložiti negativni diagnostični Sars-Cov-2 test v poljščini ali angleščini, ki ni starejši od 48 ur. Negativni rezultat testa Sars-Cov-2 potnike, ki prečkajo zunanje meje EU/Schengenskega prostora, izvzema iz obveznosti karantene le, če je negativni rezultat testa potrjen z EU COVID-19 digitalnim potrdilom.

Karantene so pri prehodu zunanje meje oproščene tudi cepljene osebe in prebolevniki  ter nekatere druge kategorije oseb (med drugim diplomati, vojaki, letalska posadka itd.), navedeni tu: https://strazgraniczna.pl/pl/cudzoziemcy/covid-epidemia-koronawi/8578,Outbreak-of-coronavirus-rules-of-entry-and-stay-on-the-territory-of-the-Republic.html

V primeru prečkanja zunanje meje so otroci, mlajši od 12 let, oproščeni karantene, če potujejo z odraslimi, cepljenimi proti Covid-19 ali v spremstvu letališkega osebja.

Obdobje 10-dnevne karantene se lahko pri prehodu zunanjih meja skrajša, če se opravi test Sars-Cov-2 negativen po prehodu poljske meje z negativnim rezultatom, a ne prej kot sedem dni od trenutka vstopa v državo. Obveznost karantene se šteje za izpolnjeno, ko medicinski diagnostični laboratorij (ki izvaja diagnozo okužbe z virusom SARS-CoV-2) negativni rezultat testa vnese v sistem IKT.

TRANZIT: Obveznost karantene ne velja za tujce, ki so državljani EU, države članice Evropskega združenja za prosto trgovino (EFTA), pogodbenice Sporazuma o Evropskem gospodarskem prostoru (EGP) oziroma imajo v teh državah dovoljenje za stalno prebivanje ali dovoljenje za prebivanje za daljši čas tranzitirajo skozi ozemlje Poljske do kraja prebivanja na ozemlje te države, ter njihove zakonce in otroke.

LETALSKI TRANZIT: Osebe, ki potujejo z letalom (tako iz schengenskih in neschengenskih držav) so izvzete iz obveznosti karantene, če po prihodu na Poljsko ostanejo v državi največ 24 ur in imajo letalsko karto, ki to potrjuje.

LETALSKI POTNIKI: Od 17. julija 2021 je za vse potnike, ki na Poljsko potujejo z letalom, obvezno izpolniti potniški lokacijski obrazec, dostopen na: https://aplikacje.gov.pl/app/klp/#/home. V primerih, da potniki obrazca ne morejo izpolniti obrazca preko spleta, ga lahko izpolnijo v fizični obliki na letalu.

Informacije so na voljo tudi na posebni COVID-19 strani vlade Republike Poljske.
- http://gov.pl/koronawirus (v poljščini)
- https://www.gov.pl/web/coronavirus (v angleščini)
- https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel (informacija v angleščini glede vstopnih pogojev na Poljsko v času izvajanja ukrepov)

Kontaktna številka za dodatne informacije in pomoč je 800 190 590, iz tujine: (+48) 22 125 66 00. Infolinija Covid-19 poljske Mejne straže: + 48 22 500 40 00 (od ponedeljka do petka: 08.15-16.15)
Za urgentno pomoč - klic v sili se pokliče nujno pomoč na 112.

(Zadnja posodobitev: 26. oktober 2021)