Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /Poljska /

Poljska

Vsem, ki se odločajo za potovanje na Poljsko ali se v državi že nahajajo priporočamo, da se dobro seznanijo z regionalno ureditvijo ter omejitvami. Seznam omejitev pa na povezavi https://www.gov.pl/web/coronavirus/temporary-limitations  (v angleščini). Pri načrtovanju poti znotraj EU si lahko pomagate tudi s spletno aplikacijo Re-open Europe: https://reopen.europa.eu/sl/.

Vstop na Poljsko preko notranje EU/Schengenske meje
Potniki, ki vstopajo v Poljsko preko notranje EU/Schengenske meje in Turčije (seznam držav je dostopen na povezavi: https://www.gov.pl/web/coronavirus/eu-member-states-schengen-area-turkey) morajo v izogib karanteni na zahtevo mejne straže ali policista predložiti negativni diagnostični Sars-Cov-2 test (PCR ali antigen) v poljščini ali angleščini, ki ni starejši od 48 ur. Izjema od obvezne karantene velja tudi za osebe, ki so že cepljene proti COVID-19 (zaključile celoten potek celjenja z izbranim cepivom in je od zadnjega cepljenja preteklo 14 dni) ter jim je bilo izdano potrdilo o cepljenju s cepivom, odobrenim za promet v Evropski uniji ter prebolevniki, če od okužbe še ni preteklo šest mesecev, kar dokazujejo s potrdilom v poljskem ali angleškem jeziku.

Otroci, mlajši od 12 let, so oproščeni karantene, če potujejo z odraslimi, ki imajo negativni Sars-Cov-2 test (PCR ali antigen) oziroma so cepljeni proti Covid-19. Opredelitev izjem od obveznosti karantene je dostopno na povezavi: https://strazgraniczna.pl/pl/cudzoziemcy/covid-epidemia-koronawi/8578,Outbreak-of-coronavirus-rules-of-entry-and-stay-on-the-territory-of-the-Republic.html

Osebe, ki ne izpolnjujejo enega od pogojev za oprostitev od obveznosti karantene, so napotene v 10-dnevno karanteno. Izpustitev iz karantene je mogoča po negativnem testu SARS-CoV-2 (PCR test) v 48 urah od prečkanja meje.

Potniki, ki so bili ob prihodu v državo napoteni v karanteno lahko opravijo test, katerega negativni rezultat jih omogoči skrajšanje karantene.

Več informacij na: https://strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/informacje-dla-podrozny/9081,Kwarantanna-po-przekroczeniu-granicy.html oziroma https://www.strazgraniczna.pl/pl/cudzoziemcy/covid-epidemia-koronawi/8578,Outbreak-of-coronavirus-rules-of-entry-and-stay-on-the-territory-of-the-Republic.html (v angleščini in poljščini) ter na vladni stran: https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel (v angleščini).

Vstop na Poljsko preko zunanje EU/Schengenske meje
OPOZORILO! Od 1. decembra se spreminjajo pravila o karanteni za potnike, ki vstopajo na Poljsko preko zunanje Schengenske meje. Karantena bo podaljšana na 14 dni (prej 10 dni). Predčasni zaključek karantene bo možen v primeru negativnega rezultata PCR testa, ki je lahko najprej opravljen po 8 dneh od dneva prečkanja meje. Karantena ne velja za popolnoma cepljene osebe z EU digitalnim COVID certifikatom.

Vsi potniki, ne glede na prevozno sredstvo, morajo za izogib karantene ob prehodu meje predložiti negativen test na COVID 19, opravljen v 24 urah pred prehodom meje. Test je možno opraviti tudi na nekaterih letališčih na Poljskem, pred mejno kontrolo. Od 18. decembra se lahko preizkus opravi na letališču v 3 urah po prehodu meje. Obveznost velja tudi za potnike (ne glede na prevozno sredstvo) v tranzitu.

Od 18. decembra testa ni treba opravljati otrokom, mlajšim od 5 let ter določenim drugim skupinam oseb (seznam dostopen na povezavi: https://www.gov.pl/web/coronavirus/outside-the-european-union-schengen-area-turkey).

TRANZIT: Obveznost karantene ne velja za tujce, ki so državljani EU, države članice Evropskega združenja za prosto trgovino (EFTA), pogodbenice Sporazuma o Evropskem gospodarskem prostoru (EGP) oziroma imajo v teh državah dovoljenje za stalno prebivanje ali dovoljenje za prebivanje za daljši čas tranzitirajo skozi ozemlje Poljske do kraja prebivanja na ozemlje te države, ter njihove zakonce in otroke.

LETALSKI TRANZIT: Osebe, ki potujejo z letalom (tako iz schengenskih in neschengenskih držav) so izvzete iz obveznosti karantene, če po prihodu na Poljsko ostanejo v državi največ 24 ur in imajo letalsko karto, ki to potrjuje.

LETALSKI POTNIKI: Za vse potnike, ki na Poljsko potujejo z letalom, obvezno izpolniti potniški lokacijski obrazec, dostopen na: https://aplikacje.gov.pl/app/klp/#/home. V primerih, da potniki obrazca ne morejo izpolniti obrazca preko spleta, ga lahko izpolnijo v fizični obliki na letalu.

Informacije so na voljo tudi na posebni COVID-19 strani vlade Republike Poljske.
- http://gov.pl/koronawirus (v poljščini)
- https://www.gov.pl/web/coronavirus (v angleščini)
- https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel (informacija v angleščini glede vstopnih pogojev na Poljsko v času izvajanja ukrepov)

Kontaktna številka za dodatne informacije in pomoč je 800 190 590, iz tujine: (+48) 22 125 66 00. Infolinija Covid-19 poljske Mejne straže: + 48 22 500 40 00 (od ponedeljka do petka: 08.15-16.15)
Za urgentno pomoč - klic v sili se pokliče nujno pomoč na 112.

(Zadnja posodobitev: 21. december 2021)