Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /Poljska /

Poljska

Vsem, ki se odločajo za potovanje na Poljsko ali se v državi že nahajajo priporočamo, da se dobro seznanijo z regionalno ureditvijo ter omejitvami. Seznam omejitev pa na povezavi https://www.gov.pl/web/coronavirus/temporary-limitations  (v angleščini).

Potniki, ki vstopajo v Poljsko preko notranje EU meje, morajo v izogib 10-dnevni karanteni na zahtevo mejne straže ali policista predložiti negativni diagnostični Sars-Cov-2 test (PCR ali antigen) v poljščini ali angleščini, ki ni starejši od 48 ur:
- https://strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/informacje-dla-podrozny/9081,Kwarantanna-po-przekroczeniu-granicy.html (v angleščini in poljščini)
https://www.strazgraniczna.pl/pl/cudzoziemcy/covid-epidemia-koronawi/8578,Outbreak-of-coronavirus-rules-of-entry-and-stay-on-the-territory-of-the-Republic.html
- https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel

Izjema od obvezne karantene velja tudi za osebe, ki so že cepljene proti COVID-19 (zaključile celoten potek celjenja z izbranim cepivom in je od zadnjega cepljenja preteklo 14 dni) ter jim je bilo izdano potrdilo o cepljenju s cepivom, odobrenim za promet v Evropski uniji ter prebolevniki, ki na zahtevo mejne straže ali policije to izkazujejo z zdravstveno dokumentacijo prevedeno v poljski ali angleški jezik. Otroci, mlajši od 12 let, so oproščeni karantene, če potujejo z odraslimi, ki imajo negativni Sars-Cov-2 test (PCR ali antigen) oziroma so cepljenimi proti covid-19.

Potniki, ki so bili ob prihodu v državo napoteni v karanteno lahko opravijo test, katerega negativni rezultat jih omogoči skrajšanje karantene: https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel.

Potniki, ki vstopajo v Poljsko preko zunanje/Schengenske meje, morajo na zahtevo mejne straže ali policista predložiti negativni diagnostični Sars-Cov-2 test v poljščini ali angleščini, ki ni starejši od 48 ur. Negativni rezultat testa Sars-Cov-2 potnikov, ki prečkajo zunanje meje EU, ne izvzema iz obveznosti karantene: https://strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/informacje-dla-podrozny/9081,Kwarantanna-po-przekroczeniu-granicy.html.

Karantene so oproščene le cepljene osebe. Otroci, mlajši od 12 let, ki prečkajo zunanje meje, so oproščeni karantene, če potujejo z odraslimi, cepljenimi proti covid-19.

Od 24. junija 2021 se za potovanja iz ne-schengenskih držav ali držav nečlanic EU obdobje 10-dnevne karantene skrajša, če se opravi test Sars-Cov-2 negativen po prehodu poljske meje, a ne prej kot sedem dni od trenutka vstopa v državo. Obveznost karantene se šteje za izpolnjeno, ko medicinski diagnostični laboratorij (ki izvaja diagnozo okužbe z virusom SARS-CoV-2) negativni rezultat testa vnese v sistem IKT.

POMEMBNO: Zgornja obveznost ne velja za potnike, ki so začeli potovanje v eni od držav schengenskega območja ali v državi, ki pripada Evropski uniji (tj. tudi za potnike iz Bolgarije, Hrvaške, Cipra, Irske in Romunije).

LETALSKI TRANZIT: Osebe, ki potujejo z letalom iz držav zunaj schengenskega območja, so izvzete iz obveznosti karantene, če po prihodu na Poljsko ostanejo v državi največ 24 ur in imajo letalsko karto, ki to potrjuje.

Informacije so na voljo tudi na posebni COVID-19 strani vlade Republike Poljske.
- http://gov.pl/koronawirus (v poljščini)
- https://www.gov.pl/web/coronavirus (v angleščini)
- https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel (informacija v angleščini glede vstopnih pogojev na Poljsko v času izvajanja ukrepov)

Kontaktna številka za dodatne informacije in pomoč je 800 190 590.
Za urgentno pomoč - klic v sili se pokliče nujno pomoč na 112.

 

(Posodobitev: 15. julij 2021)