Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /Estonija /

Estonija

Vsem, ki se odločajo za potovanje v Estonijo svetujemo, da se dobro seznanijo z aktualno ureditvijo (povezave v nadaljevanju) in ob prihodu v državo sledijo priporočilom lokalnih oblasti. Pri načrtovanju poti znotraj EU si lahko pomagate tudi s spletno aplikacijo Re-open Europe.

Seznam držav z barvno shemo, iz katerih lahko državljani in rezidenti teh držav v Estonijo potujejo brez obvezne karantene, je posodobljen vsak teden. Nov seznam začne veljati vsak ponedeljek. Informacije, vključno z aktualnim seznamom držav, so dostopne na spletni strani https://kriis.ee/en/travelling-crossing-state-border/travelling-estonia/who-subject-restrictions#EL

POMEMBNO: Slovenija se trenutno v Estoniji uvršča na rdeči seznam držav, tj. med države z visokim tveganjem okužbe s koronavirusom (14-dnevna stopnja okužbe s koronavirusom presega 200,1 novih primerov na 100.000 oseb dnevno). Za potnike iz držav z visokim tveganjem velja obvezen negativni test na koronavirus (PCR test največ 72 urah pred prihodom, hitri test največ 48 ur pred prihodom) pred vstopom v državo ter obvezna napotitev v 10-dnevno samoizolacijo.

V primeru, da osebe iz države na omenjenem seznamu v Estonijo vstopa brez testa, se test opravi na meji. Obdobje samoizolacije se lahko skrajša po negativnem rezultatu testa, a ne prej kot tretji dan po prihodu v državo, če je bil test izveden pred prihodom oz. šesti dan samoizolacije, v primeru testa ob prihodu.

Obveznosti glede testiranja in karantene ne veljajo za osebe, ki so bile v zadnjih dvanajstih mesecih cepljene proti COVID-19 (tj. zaključile celoten postopek cepljenja) ali so v zadnjih 180 dneh prebolele COVID-19.

Otrokom do 12. leta se ni treba samoizolirati ali opraviti testa.

POMEMBNO: Potniki, ki nameravajo potovati v Estonijo morajo še pred  prihodom v državo izpolniti spletni COVID- 19 obrazec (najprej 72 ur pred prihodom v državo). Obrazec je dostopen na povezavi:  https://iseteenindus.terviseamet.ee

TRANZIT: Omejitve glede obvezne samoizolacije ne veljajo za osebe (ki prihajajo iz ali izven Evrope), ki tranzitirajo preko ozemlje Estonije. Potniki, ki potujejo iz države, ki ni članica EU, v drugo državo, ki ni članica EU, lahko prečkajo mednarodno tranzitno območje letališč v schengenskem območju in so izvzeti iz omejitev. Še naprej veljajo pravila glede vizumskih obveznosti za letališki tranzit.

Podrobne informacije in opredelitev izjem za vstop v Estonijo so dostopne na: 
https://www.kriis.ee/en/travelling-and-border-crossing
https://www.kriis.ee/en/travelling-commercial-freight
https://www.visitestonia.com/en/why-estonia/coronavirus-and-travelling-to-estonia

Koristne informacije so dostopne na spletni strani:
- Ministrstva za zunanje zadeve Estonije (v angleščini): https://vm.ee/en/coronavirus-2019-ncov in https://vm.ee/en
- Estonski zdravstveni odbor (v angleščini): https://www.terviseamet.ee/en/covid19

V Estoniji se trenutno za koriščenje velike večine storitev zahteva predložitev certifikata o cepljenosti oziroma prebolelosti COVID-19. Več informacij dostopnih na: https://www.kriis.ee/en/crisis-management-qa/crisis-management/restrictions-force#covid-certificate

Pomembne telefonske številke v državi:
- Krizna telefonska številka: 1247
- Svetovalna linija - stik z družinskim zdravnikom (jeziki: angleščina, estonščina, ruščina): 1220
- Svetovalna linija (klici iz tujine): +372 634 6630
- Številka za nujne primere – klic v sili : 112

(Zadnja posodobitev: 21. december 2021)