Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /Estonija /

Estonija

Estonska vlada je 12. marca razglasila izredne razmere zaradi COVID-19. 17. maja je Vlada Republike Estonije odpravila ukrep izrednih razmer.

Vlada Republike Estonije je 14. marca 2020 sprejela odločitev o uvedbi začasne omejitve prehoda meje ter ponovna uvedba nadzora mej – uveden začasni mejni nadzor na celotni meji.
 
S 15. majem 2020 so baltske države odpravile omejitve prehajanja mej med Litvo, Latvijo in Estonijo za lastne državljane in rezidente. Državljani in rezidenti baltskih držav lahko potujejo v druge baltske države, če v zadnjih 14 dneh niso potovali zunaj Litve, Latvije ali Estonije. Ne vzpostavlja se povsem prosti režim; na meji litovsko – latvijski  meji še naprej poteka preverjanje dokumentov, latvijsko-estonski meji pa pregledov dokumentov ni, saj Latvija ni ponovno uvedla nadzora na notranji meji.

Od 1. junija je dovoljeno prihod v Estonijo iz držav EU, Združenega kraljestva in Irske, pravila karantene pa se bodo vezala na državo izvora.  

Od 1. junija bodo državljani in rezidenti držav, ki ga bo določila vlada lahko potovali v Estonijo brez karantene. Na dan 29. maj so na seznamu naslednje države: Avstrija, Češka, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Norveška, Poljska, Slovaška, Slovenija, Švica, Bolgarija, Nizozemska, Hrvaška, Italija, Ciper, Lihtenštajn, Luksemburg, Romunija in Danska. 

Aktualni seznam je dostopen na povezavi: https://vm.ee/en/information-countries-and-quarantine-requirements-passengers

Vlada bo seznam držav pregledala in dopolnila enkrat na teden. Kriterij za presojo je ali je relativna stopnja okužbe v državi izvora nad 15, t.j. da se v državi v zadnjih 14 dneh ni okužilo več kot 15 ljudi na 100.000 prebivalcev. Kdor v Estonijo prispe iz države z višjo stopnjo okužbe, se mora dva tedna po prihodu samo osamiti. 

Informacije in opredelitev izjem za vstop v Estonijo so dostopne na: https://www.kriis.ee/en/travelling-and-border-crossing

Vsem, ki se odločajo za potovanje v Estonijo svetujemo, da se dobro seznanijo z aktualno ureditvijo (povezave v nadaljevanju) in ob prihodu v državo sledijo priporočilom lokalnih oblasti.

Informacije so dostopne na spletni strani:
- Ministrstva za zunanje zadeve Estonije (v angleščini): https://vm.ee/en/coronavirus-2019-ncov in https://vm.ee/en
- Estonski zdravstveni odbor (v angleščini): https://www.terviseamet.ee/en/covid19  
- Pregled vseh ukrepov in dodatne informacije glede razglasitve kriznih razmer (v angleščini): https://www.kriis.ee/en/emergency-situation-estonia

 

Pomembne telefonske številke v državi:
- Krizna telefonska številka: 1247
- Svetovalna linija - stik z družinskim zdravnikom (jeziki: angleščina, estonščina, ruščina): 1220
- Svetovalna linija (klici iz tujine): +372 634 6630
- Številka za nujne primere – klic v sili : 112

 

Zadnja posodobitev informacij: 3. junij 2020