Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /Latvija /

Latvija

Vsem, ki se odločajo za potovanje v Latvijo ali se v državi že nahajajo svetujemo, da se dobro seznanijo z aktualno ureditvijo (povezave v nadaljevanju) in ob prihodu v državo sledijo priporočilom lokalnih oblasti. Pri načrtovanju poti znotraj EU si lahko pomagate tudi s spletno aplikacijo Re-open Europe.

POMEMBNO: Vse osebe, ki potujejo v Latvijo, morajo najprej 48 ur pred vstopom v Latvijo izpolniti elektronski obrazec na spletnem mestu www.Covidpass.lv  in navesti zahtevane informacije v zvezi s cepljenjem, testiranjem ali prebolelostjo COVID-19.

Omejitve in zahteve ob vstopu v Latvijo so odvisne od države, iz katere oseba potuje, in od tega ali je bila oseba cepljena ali prebolela COVID-19.

Seznam držav in s tem povezani vstopni pogoji v državo je dostopen na spletni strani nacionalnega Centra za preprečevanje in nadzor bolezni (SPKC): https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0.  Seznam držav je posodobljen vsak teden v petek z začetkom veljavnosti naslednji dan – t.j. v soboto.

Skladno z aktualnim seznamom je Slovenija uvrščena na seznam držav z velikim tveganjem (rumeni seznam). Potniki, ki v Latvijo potujejo iz Slovenije in so cepljeni (Latvija kot popolno cepljene šteje osebe 16. dan po zaključku postopka cepljenja) oz. preboleli COVID-19 (certifikat o prebolelosti velja med 11. in 180. dnem od okužbe),  lahko vanjo vstopijo brez napotitve v 10-dnevno samoizolacijo.

Potniki, ki v Latvijo potujejo s potrdilom o negativnem hitrem antigenskem testu, ki ni starejši od 48 ur oziroma o negativnem PCR testu, ki ni starejši od 72 ur, v Latvijo lahko vstopijo, vendar so napoteni v 10-dnevno samoizolacijo.

Samoizolacija se lahko prekine z negativnim PCR testom na COVID-19 sedmi dan izolacije.
Otroci do 12. leta so izvzeti iz obveznosti testiranja.

Več na: https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0 ter https://www.mfa.gov.lv/en/information-travellers-latvia-provisions-preventing-spread-covid-19.

TRANZIT: Vstop brez obvezne samoizolacije je dovoljen tujcem, ki prečkajo ozemlje Latvije z namenom vrnitve v državo prebivališča. Osebe, ki prečkajo Latvijo v tranzitu, morajo Latvijo zapustiti v 12 urah od oddaje vprašalnika na www.covidpass.lv.

AKTUALNE INFORMACIJE so dostopne na:
- spletni strani Ministrstva za zdravje v angleškem jeziku: https://www.mfa.gov.lv/en/information-travellers-latvia-provisions-preventing-spread-covid-19
- spletni strani Centra za preprečevanje in nadzor bolezni: https://www.spkc.gov.lv/lv (samo v latvijščini)
- posebni COVID-19 spletni strani: https://covid19.gov.lv/index.php/en (v angleščini)

Pomembne telefonske številke (vse COVID-19 številke in kontakti: https://covid19.gov.lv/en/contacts)
- COVID-19 Help-Line: 8345
- COVID-19 Help-Line za klice ob pojavu simptomov in testiranje: 8303
- Številka za nujne primere – klic v sili : 113

(Zadnja posodobitev: 18. avgust 2021)