Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /Latvija /

Latvija

Latvijska vlada je z 9. novembrom 2020 ponovno razglasila izredno stanje v zvezi s COVID-19.

Vsem, ki se odločajo za potovanje v Latvijo ali se v državi že nahajajo svetujemo, da se dobro seznanijo z aktualno ureditvijo (povezave v nadaljevanju) in ob prihodu v državo sledijo priporočilom lokalnih oblasti.

POMEMBNO!!: od 15. januarja 2021 lahko osebe v Latvijo vstopijo na podlagi: 1) negativnega testa, ki je opravljen do 72 ur pred prihodom oz 2) drugega zdravstvenega dokumenta, ki potrjuje, da oseba ni nalezljiva. 

Jezikovne zahteve za rezultat testa, če oseba vstopi z (organiziranim) prevoznikom: (I) če je prevozniku test predložen pred vkrcanjem, je lahko v nacionalnem jeziku države, iz katere oseba potuje v Latvijo; (II) če je test predložen Državni mejni straži ali Državni policiji (tudi na njihovo zahtevo) mora biti v angleščini, francoščini, nemščini ali ruščini.

Oseba mora prevozniku predložiti negativni test Covid-19 ali drug zdravstveni dokument, ki potrjuje, da oseba ni nalezljiva. Prevoznik vizualno pregleda dokument, ki ga nosi oseba. Če oseba nima nobenega od dokumentov, lahko prevoznik zavrne vkrcanje.

Obveznost izpolnitve spletnega obrazca (v nadaljevanju) pred vkrcanjem na prevoz in pred prihodom v Latvijo ostaja neodvisno od zahteve po obveznem testiranju.

Jezikovne zahteve za rezultat testa, če oseba vstopi z vozilom, ki ni komercialni prevoz (osebni prevoz): (I) če je test predložen Državni mejni straži ali Državni policiji mora biti v angleščini, francoščini, nemščini ali ruščini; (II) če oseba vstopi iz Litve in Estonije, se lahko rezultat testa predloži državni mejni straži ali državni policiji v litovskem ali estonskem jeziku.

Z izpolnitvijo obrazca na strani covidpass.lv (glej v nadaljevanju) oseba potrdi, da ima negativni test Covid-19 ali drug zdravniški dokument, ki potrjuje, da oseba ni nalezljiva. Na zahtevo mora oseba predložiti dokumente Državni mejni straži ali Državni policiji.

Več informacij je na voljo tudi na strani Ministrstva za zunanje zadeve Latvije: https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/66931-concerning-the-state-of-emergency-declared-in-latvia

POMEMBNO: Vse osebe, ki nameravajo vstopiti v Latvijo, morajo pred prihodom v državo izpolniti elektronski obrazec na spletnem mestu https://covidpass.lv/en/. Elektronski obrazec je potrebno izpolniti 48 ur pred prehodom latvijske meje.

Vsi potniki, ki v Latvijo prispejo iz držav, ki so na latvijskem seznamu COVID-19 ogroženih držav se morajo samo-izolirati za obdobje 10 dni. Seznam držav za katere se uveljavlja obveznost samo-izolacije je dostopen na spletni strani nacionalnega Centra za preprečevanje in nadzor bolezni (SPKC): https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0. Seznam držav je posodobljen vsak teden v petek z začetkom veljavnosti naslednji dan – t.j. v soboto.

POMEMBNO: Skladno z aktualnim seznamom so potniki, ki v Latvijo pripotujejo iz Slovenije, napoteni v 10-dnevno samoizolacijo: https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0.
Dodatne informacije glede prehajanja meje in prihoda v državo za popotnike so dostopne na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve Latvije: https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/65754-emergency-situation-declared-throughout-the-national-territory-until-14-april-2020-to-restrict-the-spread-of-covid-19

Aktualne informacije so dostopne na:
- spletni strani Ministrstva za zdravje (v latvijščini) http://www.vm.gov.lv/lv/covid19/ in nasveti v angleškem jeziku: http://www.vm.gov.lv/en/ministry/novel_coronavirus_covid19_advice_for_the_public1/
- spletni strani Centra za preprečevanje in nadzor bolezni: https://www.spkc.gov.lv/lv (samo v latvijščini)
- posebni COVID-19 spletni strani: https://covid19.gov.lv/index.php/en (v angleščini)

Pomembne telefonske številke (vse COVID-19 številke in kontakti: https://covid19.gov.lv/en/contacts)
- COVID-19 Help-Line: 8345
- COVID-19 Help-Line za klice ob pojavu simptomov in testiranje: 8303
- Številka za nujne primere – klic v sili : 113


____________________________________________________________________________________

 

LATVIJA je v Sloveniji na rdečem seznamu držav. Na rdeč seznam so uvrščene države, za katere obstaja visoko tveganje za okužbo z virusom SARS-CoV-2.Vse informacije o omejitvah, pogojih vstopa in karantene najdete na vladnem portalu GOV.SI (https://www.gov.si/teme/koronavirus/),  v rubriki PREHAJANJE MEJA.

RDEČI seznam: Osebo, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima prebivališče v državi na rdečem seznamu ali prihaja iz te države, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v 10-dnevno karanteno.

Oseba pa v karanteno ne bo napotena:
- če ob prehodu meje predloži negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU oz. državi članici schengenskega območja;
- spada med izjeme, za katere se osebo ne napoti v karanteno in tudi ne potrebuje negativnega testa. Seznam izjem je dostopen na povezavi: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/

(Posodobitev: 15. januar 2021)