Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /Latvija /

Latvija

Vsem, ki se odločajo za potovanje v Latvijo ali se v državi že nahajajo svetujemo, da se dobro seznanijo z aktualno ureditvijo (povezave v nadaljevanju) in ob prihodu v državo sledijo priporočilom lokalnih oblasti. Pri načrtovanju poti znotraj EU si lahko pomagate tudi s spletno aplikacijo Re-open Europe: https://reopen.europa.eu/sl/.

POMEMBNA INFORMACIJA! V Latviji so od 21. oktobra 2021 do 22. januarja 2022 razglašene izredne razmere zaradi COVID-19 pandemije.

Javno življenje v Latviji v tem obdobju poteka v epidemiološko varnem, t.i. "zelenem načinu," za koriščenje velike večine storitev se zahteva predložitev potrdila o cepljenju oziroma prebolelosti Covid-19. Več podrobnosti o varnostnih ukrepih in omejitvah za zajezitev širjenja COVID-19 je dostopnih na povezavi: https://covid19.gov.lv/en/support-society/how-behave-safely/covid-19-control-measures.

POMEMBNO: Vse osebe, ki potujejo v Latvijo, morajo najprej 48 ur pred vstopom v Latvijo izpolniti elektronski obrazec na spletnem mestu www.Covidpass.lv  in navesti zahtevane informacije v zvezi s cepljenjem, testiranjem ali prebolelostjo COVID-19.

Omejitve in zahteve ob vstopu v Latvijo so odvisne od države, iz katere oseba potuje, in od tega ali je bila oseba cepljena ali prebolela COVID-19.

Seznam držav in s tem povezani vstopni pogoji v državo je dostopen na spletni strani nacionalnega Centra za preprečevanje in nadzor bolezni (SPKC): https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0.  Seznam držav je posodobljen vsak teden v petek z začetkom veljavnosti naslednji dan – t.j. v soboto.

Skladno z aktualnim seznamom je Slovenija uvrščena na seznam držav z velikim tveganjem (rumeni seznam). Potniki, ki v Latvijo potujejo iz Slovenije in so cepljeni (Latvija kot popolno cepljene šteje osebe 14 dni po zaključku postopka cepljenja) oz. preboleli COVID-19 (certifikat o prebolelosti velja med 11. in 180. dnem od okužbe),  lahko vanjo vstopijo brez napotitve v 10-dnevno samoizolacijo.

Cepljenost ali prebolelost se dokazuje z interoperabilnim digitalnim EU COVID-19 potrdilom (bodisi v elektronski obliki ali natisnjeno), izdano v EU, državah EGP, Švici, Ukrajini, Turčiji in Severni Makedoniji ali potrdilo o cepljenju ali okrevanju izdano v Združenem kraljestvu, ZDA, Avstraliji, Izraelu, Novi Zelandiji in Kanadi. Za osebo, ki ne predloži takega potrdila, veljajo zahteve, ki veljajo za necepljene osebe in osebe, ki niso ozdravele bolezni.

Potniki, ki v Latvijo potujejo s potrdilom o negativnem hitrem antigenskem testu, ki ni starejši od 48 ur oziroma o negativnem PCR testu, ki ni starejši od 72 ur, v Latvijo lahko vstopijo, vendar so napoteni v 10-dnevno samoizolacijo. Test je lahko v angleškem jeziku ali jeziku izhodiščne države.

Samoizolacija se lahko prekine z negativnim PCR testom na COVID-19 sedmi dan izolacije.

Otroci do 12. leta so izvzeti iz obveznosti testiranja.

Da bi omejili širjenje različice Covid-19 Omicron Latvija med 13. decembrom do predvidoma 26. decembra 2021, opravlja selektivna brezplačna PCR testiranja letaliških prihodov s seznama držav, ki se spreminja glede na epidemiološko situacijo in je objavljen tu. Izjeme vključujejo potnike v tranzitu, otroke, mlajše od 12 let, letalsko osebje, mornarje in osebe z imuniteto. Testiranje potnikov na COVID-19 bo brezplačno.

Od 2. decembra 2021 je vsem letalskim potnikom, ki vstopajo v Republiko Latvijo, na voljo prostovoljno brezplačno testiranje na COVID-19 na ozemlju mednarodnega letališča Riga.

Več na: https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0 ter https://www.mfa.gov.lv/en/information-travellers-latvia-provisions-preventing-spread-covid-19.

TRANZIT: Vstop brez obvezne samoizolacije je dovoljen tujcem, ki prečkajo ozemlje Latvije z namenom vrnitve v državo prebivališča. Osebe, ki prečkajo Latvijo v tranzitu, morajo Latvijo zapustiti v 12 urah od oddaje vprašalnika na www.covidpass.lv.

AKTUALNE INFORMACIJE so dostopne na:
- spletni strani Ministrstva za zdravje v angleškem jeziku: https://www.mfa.gov.lv/en/information-travellers-latvia-provisions-preventing-spread-covid-19
- spletni strani Centra za preprečevanje in nadzor bolezni: https://www.spkc.gov.lv/lv (samo v latvijščini)
- posebni COVID-19 spletni strani: https://covid19.gov.lv/index.php/en (v angleščini)

Pomembne telefonske številke (vse COVID-19 številke in kontakti: https://covid19.gov.lv/en/contacts)
- COVID-19 Help-Line: 8345
- COVID-19 Help-Line za klice ob pojavu simptomov in testiranje: 8303
- Številka za nujne primere – klic v sili : 113

(Zadnja posodobitev: 21. december 2021)