Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /Latvija /

Latvija

Latvijska vlada je 12. marca razglasila izredno stanje v zvezi s COVID-19. Izredno stanje je vlada preklicala z 9. junijem 2020.

Vsem, ki se odločajo za potovanje v Latvijo svetujemo, da se dobro seznanijo z aktualno ureditvijo (povezave v nadaljevanju) in ob prihodu v državo sledijo priporočilom lokalnih oblasti. Če se odločate za potovanje vam svetujemo, da se dobro seznanite z aktualnimi ukrepi glede prehajanja meje in za katere prihode v Latvijo se uveljavlja obveznost samo-izolacije.

Seznam držav iz katerih so dovoljeni prihodi in za katere se uveljavlja obveznost samo-izolacije je dostopen na spletni strani nacionalnega Centra za preprečevanje in nadzor bolezni (SPKC): https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0. Seznam držav je posodobljen vsak teden. Nov seznam začne veljati vsak ponedeljek.

Dodatne informacije glede prehajanja meje in prihoda v državo za popotnike so dostopne na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve Latvije: https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/65754-emergency-situation-declared-throughout-the-national-territory-until-14-april-2020-to-restrict-the-spread-of-covid-19

Aktualne informacije so dostopne na:
- spletni strani Ministrstva za zdravje (v latvijščini) http://www.vm.gov.lv/lv/covid19/  in nasveti v angleškem jeziku: http://www.vm.gov.lv/en/ministry/novel_coronavirus_covid19_advice_for_the_public1/
- spletni strani Centra za preprečevanje in nadzor bolezni:  https://www.spkc.gov.lv/lv (samo v latvijščini)
- posebni COVID-19 spletni strani: https://covid19.gov.lv/index.php/en (v angleščini)

Pomembne telefonske številke (vse COVID-19 številke in kontakti: https://covid19.gov.lv/en/contacts
- COVID-19 Help-Line: 8345
- COVID-19 Help-Line za klice ob pojavu simptomov in testiranje: 8303
- Številka za nujne primere – klic v sili : 113

(Posodobitev: 12. avgust 2020)